MonPlaneta
Menjar vegetals i tubercles liles redueix el risc de patir diabetis tipus 2

Els consum de vegetals i tubercles liles redueix el risc de desenvolupar diabetis tipus 2, segons un article publicat a la revista ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’ i elaborat per un equip d’investigadors de la Universitat de Turku, a Finlàndia. El seu alt contingut en antocianines, el compost que els dóna els colors morat, blau i vermell, afecta el metabolisme de l’energia, el microbioma intestinal i la inflamació.

Dos tipus d’antocianines

Aquests efectes beneficiosos, segons l’estudi, són més grans en el cas dels aliments que contenen antocianines acilades. Aquest tipus d’antocianines són més presents a les patates i els moniatos morats, els raves, les pastanagues morades i les cols llombardes. Si bé són molt menys absorbides durant la digestió, sembla que tenen propietats probiòtiques que les fan ser millors a l’hora de prevenir la diabetis que les antocianines no acilades.

Els raves són un altre aliment ric en antocianines | Hippopx
Els raves són un altre aliment ric en antocianines | Hippopx

Diferències importants

Així doncs, a més de canviar les seves propietats físiques i químiques, l’acilació afecta a l’absorció i el metabolisme de les antocianines, amb resultats importants. Les antocianines acilades són antioxidants més efectius i, a més, també poden millorar la barrera intestinal que permet l’absorció de nutrients. A més, mantenen l’homeostasi del microbioma intestinal, suprimeixen camins cel·lulars que estimulen la inflamació i modulen el metabolisme de la glucosa i dels lípids.

Les antocianines acilades viatgen pel nostre dos des de la part superior del tracte gastrointestinal fins el còlon, on la microbiota dels intestins les metabolitza. Els transportadors de la glucosa participen en aquesta absorció, però no són els mateixos en el cas de les antocianines acilades que en les no acilades. A més, també tenen impactes diferents en els enzims que participen al metabolisme. Així doncs, com conclou aquest estudi, tots dos tipus d’antocianines tenen un efecte diferent en la prevenció de la diabetis tipus 2.

Més notícies
Aquest tomàquet lila, modificat genèticament perquè tingui més antioxidant, podria ser un producte pioner en el desenvolupament d'aliments amb beneficis concrets per a la salut | Norfolk Plant Sciences

Aproven el conreu d’un tomàquet lila anticancerigen als Estats Units

La fruita ha estat modificada genèticament per a ser més bona per a la salut
:  - Mobile
Etrogs al Mercat de les Quatre Espècies de Bnei Brak, al sud de Tel Aviv (Israel)

De com els cítrics es van convertir en les fruites més importants de la Mediterrània

Un estudi en reconstrueix l'evolució i reivindica el paper clau que va tenir la cultura hebrea en la popularització d'aquestes fruites a la regió
:  - Mobile
La nostra alimentació podria estar molt més influenciada pels gens del que ens imaginem

Quin menjar ens agrada té un component genètic que pot afectar-nos la salut

Com percebem els sabors és al nostre ADN i això influeix la dieta
:  - Mobile
Tot i que els tractaments són els mateixos independentment del sexe biològic, l'origen de la diabetis podria ser diferent en cada cas

Les causes de la diabetis de tipus 2 poden ser diferents en dones i homes

El descobriment podria ajudar a desenvolupar tractaments especialitzats
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa