Un equip d’investigadors de la Universitat del Ruhr de Bochum, a Alemanya, ha creat un agent anticàncer que té la propietat d’acumular-se als tumors i que es pot activar fent servir ultrasons. Presentat en un article a la revista ‘Angewandte Chemie’, gràcies a ell, en el futur, es podrien evitar els forts efectes secundaris associats a la quimioteràpia.
Uns fàrmacs eficaços però amb molts efectes secundaris
Els complexos de platí -cisplatí, oxaliplatí, carboplatí- són entre els fàrmacs més emprats en la quimioteràpia contra el càncer. Per bé que són eficaços, tenen efectes secundaris molt importants, com ara nàusees, vòmits, danys renals i pèrdua del moll de l’òs. És per això que s’ha mirat de crear aquest nou complex estable i inactiu, l’efecte del qual només comença on i quan es desitja. Així, als teixits sans són completament innocus i en canvi, als tumors, desfermen el seu poder destructor.
Si els estudis anteriors s’havien centrat en l’activació mitjançant la llum, que només pot penetrar uns quants mil·límetres en els teixits, ara s’ha desenvolupat un nou tractament activat amb ultrasons, que poden penetrar molts centímetres i, per tant, permetre aplicar aquesta teràpia fins i tot en persones amb tumors grossos i profunds. Per aconseguir-ho, han combinat aquest complex de platí amb elements sensibles al so, per tal que pugui ser activat selectivament.

Els resultats en ratolins avalen aquesta nova teràpia
Per tal de fer-lo efectiu, els imvestigadors han encapsulat el complex de platí i els elements sonosensitius en hemoglobina, formant nanopartícules. En experiments en ratolins, han pogut veure com aquestes partícules s’acumulaven selectivament als tumors després de ser injectats a la sang, demostrant que és un tractament dirigit. Després de la irradiació amb ultrasons, el fàrmac es va activar, alliberant compostos tòxics per a les cèl·lules i destruïnt el tumor gairebé del tot.
Amb aquests resultats, podríem ser davant d’un nou camí per al desenvolupament de tècniques per tractar tumors molt grossos o molt profunds de manera fàcil i poc invasiva. Un gran avantatge, a més, és que l’activació per ultrasons es pot dur a terme amb l’equipament de què ja disposen els hospitals. Així doncs, malgrat la feina que queda per fer, sembla que hi ha una nova esperança.