MonPlaneta
Una bateria aconsegueix ‘asfixiar’ les cèl·lules dels tumors

Una bateria que és capaç de carregar-se tota sola aconsegueix ‘asfixiar’ les cèl·lules dels tumors, cosa que podria augumenta l’eficàcia d’algunes teràpies contra el càncer. Desenvolupada per un equip d’investigadors de la Universitat Fudan de Xangai, a la Xina, ha estat presentada en un article a ‘Science Advances’ i podria obrir tota una nova vida d’investigació en el tractament del càncer.

Els experiments en ratolins van demostrar que aquesta petita bateria, embolicada al voltant d’un tumor, elimina tot l’oxigen de l’entorn de les cèl·lules del càncer, fent que els tractaments siguin més eficients. De fet, als experiments que han fet al laboratori, els tumors mamaris que havien induït en aquests animals van reduir el seu volum en un 90% en només dues setmanes gràcies a la combinació de la bateria i la teràpia.

Una dona, fent-se una mamografia, una de les proves amb què es detecta el càncer de mama
Els tumors mamaris serien els més indicats per a aquest nou tractament

Els tumors sòlids tenen característiques especials

Els tumors sòlids, com ara els del càncer de mama, sovint creixen més ràpidament del que el seu subministrament de sang pot mantenir i, per tant, sovint el seu centre té nivells d’oxigen molt inferiors als del seu entorn. Això fa que les cèl·lules immunològiques no pugui viure prou com per destruir aquestes cèl·lules que, a més, són més resistents a la radioteràpia i a la quimioteràpia.

No obstant això, però, també són un objectiu fàcil per a tractaments de precisió contra els tumors. Així, per exemple, són un senyal clar per uns fàrmacs de quimioteràpia concrets que només s’activen en entorns on hi ha molt poc oxigen. El problema, fins ara, és que aquests medicaments no resultaven gaire útils, perquè els tumors sòlids, si més no per fora, no són prou hipòxics.

Ratoli de laboratori  | Pxhere
Els bons resultats en ratolins animen a continuar investigant per provar la bateria en humans | Pxhere

Resultats prometedors que animen a continuar investigant

Així és com els investigadors van pensar que, si s’aconseguia ‘asfixiar’ els tumors, serien més fàcils d’atacar, i van desenvolupar aquesta bateria flexible que es pot embolicar en ells. El seu elèctrode de zinc es carrega absorbint oxigen de l’entorn i, a més, crea molècules reactives, que no serveixen a les cèl·lules dels tumors però que en poden danyar l’ADN. Només amb això, en dues setmanes pot fer que els tumors es redueixin un 26%, un percentatge que arriba al 90% en combinació amb els fàrmacs que s’activen en entorns hipòxics.

Tot i que encara queda molta feina per fer i aquests resultats són preliminars, resulten molt prometedors. Ara, caldrà continuar provant la bateria en altres models i altres càncers de mama en el camí de, finalment, aconseguir provar aquest tractament en humans. Per fer-ho, però, també caldria fer-la més grossa, més flexible i més potent, per tal que pugui servir en tumors com els de les persones, generalment molt més grossos.

Més notícies
Pastilles de medicament

Un nou medicament podria ajudar a combatre el càncer matant de gana els tumors

Bloquejant l'obtenció de glutamina, una font de nutrients essencial en alguns tumors, s'ha pogut alentir el creixement dels melanomes
:  - Mobile
Una sèrie d'injeccions durant unes setmanes aconsegueixen reduir i fins i tot curar el càncer en un assaig clínic

Curen el càncer d’un home gràcies a un virus que ataca els tumors

Era un dels participants d'un assaig molt prometedor en la lluita contra la malaltia
:  - Mobile
El desenvolupament de teràpies contra el càncer és un dels camps on s'estan fent més investigacions

Menys medicació però més freqüent, una alternativa contra el càncer

Les nanomedicines podrien debilitar més els tumors i aconseguir resultats millors que els mètodes tradicionals
:  - Mobile
Les cèl·lules canceroses podrien ser induïdes a morir si s'aconseguís restablir un mecanisme natural del cos que controla la proliferació tumoral | NIH

Nou avenç en una teràpia que vol induir a morir les cèl·lules del càncer

Un equip d'investigadors descobreix els mecanismes que impedeixen la supressió automàtica dels tumors
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa