MonPlaneta
Un nou medicament podria ajudar a combatre el càncer matant de gana els tumors
  • CA

La lluita contra el càncer continua sent, malgrat la pandèmia de Covid-19, un dels reptes més grans a què s’enfronta la medicina, i malgrat els entrebancs patits durant el darrer any, continua. Un dels darrers avenços prometedors, publicat a la revista ‘Molecular Cancer Therapeutics’ i fruit de les investigacions d’un equip de l’Institut de Descobriments Mèdics Sanford Burnham Prebys de San Diego, als Estats Units, és la identificació d’un producte que podria ajudar a “matar de gana” alguns tumors.

Aquesta molècula bloqueja un transportador de la glutamina, el SLC1A5, responsable d’introduir aquest nutrient a les cèl·lules canceroses, cosa que ha demostrat certa efectivitat en el tractament del melanoma i que, es pensa, també podria ajudar en altres càncers. Un dels autors de l’estudi, el doctor Ze’ev Ronai declara, en un article publicat a la web de Sanford Burnham Prebys, que malgrat les “grans passes” fetes en el tractament dels melanomes, molts tumors es tornen resistents a les teràpies.

És per això, afirma, que l’estudi presenta un “compost prometedor” que impedeix que obtinguin un nutrient de què “depenen” per a sobreviure. Una passa molt important ja que, en la cursa contra aquest tipus de malaltia, el desenvolupament de resistència per part dels tumors pot tenir conseqüències fatals.

En el cas dels tumors de creixement ràpid, les investigacions han demostrat que poden reprogramar el seu metabolisme per generar més energia per sobreviure i créixer a més velocitat. Un dels mecanismes que empren per fer-ho és augmentar els nivells de glutamina que reben, fent servir, precisament, el transportador SLC1A5.

Així és com els científics van començar a mirar de trobar productes que bloquegin aquesta proteïna per ajudar a que els tumors no tinguin prou nutrients com per créixer i, fins i tot, fer-los retrocedir. D’entre 7.000 compostos diferents que es creia que podrien funcionar, només 20 es van considerar prometedors, i un d’ells va ser seleccionat perquè és més efectiu a l’hora d’impedir que el SLC1A5 arribia les membranes cel·lulars. Anomenat IMD-0354, les proves en cèl·lules cultivades al laboratori i en ratolins amb melanoma van demostrar que n’impedia el creixement.

El fet que altres tipus de càncer també necessitin la glutamina per créixer, a més, fa que el medicament sigui encara més prometedor. En aquests moments, el proper pas serà millorar l’IMD-0354, per millorar-ne les propietats i que el procés d’avaluació preclínica s’acceleri per poder començar, com més aviat millor, els assaigs en humans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa