MonPlaneta
Beure alcohol abans i durant l’embaràs canvia la fesomia dels nadons

Un equip d’investigadors ha trobat un vincle clar entre el consum d’alcohol abans i després de l’embaràs, i les quantitats, i canvis en la fesomia dels nadons. Els resultats d’aquesta recerca, que s’ha fet emprant intel·ligència artificial (IA) i tecnologies d’aprenentatge profund, han estat publicats a la revista ‘Human Reproduction’ i dóna nous detalls sobre una associació important perquè la forma de la cara dels infants pot indicar alguns problemes de salut i desenvolupament, fins i tot en mares que van deixar de beure durant l’embaràs.

Un comportament que pot tenir conseqüències greus

L’exposició a l’alcohol dels infants abans de néixer pot tenir efectes adversos importants en el seu desenvolupament i, en cas de mares que beuen molt, pot resultar en el conegut com a trastorn de l’espectre alcohòlic fetal, que es reflecteix a les cares dels nadons. Es tracta d’una combinació d’endarreriment del creixement, problemes neurològics i un desenvolupament facial anormal i fàcil de reconèixer. Entre els símptomes hi ha problemes cognitius, trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat, dificultats per a l’aprenentatge, problemes de memòria i de comportament…

Embaràs | Hippopx
L’estudi ha establert relacions clares entre el consum d’alcohol i la cara dels nadons | Hippopx

Un estudi en les cares de més de 5.000 infants

Fins ara era clar clar que la causa era el consum d’alcohol de la mare durant l’embaràs, especialment si és elevat. No se sabia, però quins efectes podia tenir el consum d’alcohol en quantitats baixes en la seva cara i, per tant en la seva salut. Aquest estudi, doncs, és pioner, no només per això sinó perquè també és el primer que examina el problema en infants amb orígens diversos.

Els investigadors van fer servir la IA i l’aprenentatge profund per analitzar imatges tridimensionals de més de 3.000 infants de nou anys i més de 2.400 de 13 anys que formen part d’un gran estudi dut a terme als Països Baixos. La informació sobre el consum d’alcohol de les mares es va aconseguir mitjançant enquestes fetes al principi, a la meitat i al final de l’embaràs i això va permetre dividir-les en les que no van beure ni abans ni durant l’embaràs, les que ho van fer durant els tres mesos anteriors però van aturar-se en saber que estaven embarassades i les que no van parar en cap moment.

Un nadó mamant | Pixnio
Un nadó mamant | Pixnio

Una relació clara

Les anàlisis mostren una relació estadísticament significativa entre l’exposició prenatal a l’alcohol i la forma de la cara en els infants de nou anys, amb uns canvis més importants com més alcohol consumia la mare. En el cas de les mares que van beure durant tot l’embaràs, fins i tot menys de 12g a la setmana, l’equivalent a una copa de vi o una cervesa, ja va originar diferències detectables en la cara dels seus fills, en el primer cop que es troba aquesta associació en un consum tan baix.

En el cas dels infants de 13 anys, en canvi, les dades ja no permetien fer associacions. És possible que el creixement i altres factors ambientals facin més difícils d’observar aquests trets compartits, si bé això no vol dir que l’efecte de l’alcohol prenatal en la seva salut desaparegui. Així doncs, sembla que no hi ha cap nivell de consum d’alcohol segur durant l’embaràs i que és recomanable deixar de beure fins i tot abans de la concepció per assegurar que la salut del nadó és òptima.

Un estudi amb conclusions importants

Una altra dada impostant és que els resultats entre les dones que van beure durant el primer trimestre de l’embaràs i les que ho van fer durant tota la gestació són semblants, cosa que apunta que els efectes del consum d’alcohol són especialment rellevants durant aquesta etapa. D’altra banda, també és important que aquest estudi s’hagi fet en molts infants de molts orígens ètnics diferents, cosa que permet tenir una visió molt més àmplia.

Més notícies
La ressaca pot ser una experiència molt desagradable per a algunes persones | Piqsels

Els gens, la personalitat i la ment afecten la intensitat de les ressaques

Un estudi recent fins i tot associa una variació concreta d'un gen a patir-ne de pitjors
:  - Mobile
El mico aranya de mans negres ha donat pistes importants sobre l'origen del consum d'alcohol dels humans | Wikimedia Commons

L’afició dels micos a les fruites amb alcohol també diu molt dels humans

Un nou descobriment dóna suport a la teoria del "mico borratxo" del biòleg Robert Dudley
:  - Mobile
La sobrerepresentació d'alguns gens en algunes neurones es relaciona directament amb el desenvolupament d'addiccions

Descobreixen la raó genètica rere l’addicció a l’alcohol i el tabac

Podria explicar per què algunes persones s'enganxen fàcilment i altres no
:  - Mobile
La tecnologia CRISPR-Cas9, coneguda com a 'tisores moleculars', pot revertir els canvis produïts per l'alcohol en l'expressió d'alguns gens | NIH

Un ‘reset’ cerebral pot curar l’ansietat i l’alcoholisme, segons un estudi

L'edició genètica podria restaurar la química del cervell al seu estat normal
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa