MonPlaneta
Un ‘reset’ cerebral pot curar l’ansietat i l’alcoholisme, segons un estudi

Fer servir l’edició genètica per dur a terme un ‘reset’ al cervell podria ser una manera de curar l’ansietat i l’alcoholisme en adults que, durant l’adolescència, van beure en excés. Aquesta és la conclusió sorprenent a què ha arribat un equip d’investigadors de la Universitat d’Illinois – Chicago, als Estats Units, després d’un estudi sobre els efectes del consum d’alcohol durant la joventut que ha estat publicat a la revista ‘Science Advances’.

Els efectes de les borratxeres adolescents

En treballs anteriors, els mateixos investigadors ja havien vist que el consum excessiu d’alcohol durant l’adolescència pot alterar la química d’algunes parts del cervell a través de canvis en l’expressió d’alguns gens. Aquestes alteracions, que afecten sobretot els centres de les emocions i la memòria, contribueixen a augmentar la predisposició a l’ansietat i l’alcoholisme en els adults. I amb els darrers avenços en edició genètica, aquests canvis es podrien revertir, tornant el cervell al seu estat original.

Adolescent fent servir un telèfon mòbil  | Pxhere
El consum d’alcohol durant el desenvolupament del cervell pot dur a patir ansietat | Pxhere

Un experiment que funciona en tots dos sentits

Per provar-ho, van fer un experiment amb l’eina d’edició genètica CRISPR-dCas-9 i rates adultes com a model. Els animals havien estat exposats intermitentment a l’alcohol durant la seva adolescència, l’equivalent entre els 10 i els 18 anys d’un humà. Després, van editar alguns gens per tal de restaurar-ne l’expressió. Quan ho van fer, els indicadors tant d’ansietat com d’alcoholisme de les rates es van reduir.

Per mesurar l’ansietat, es va sotmetre les rates a tests de comportament, com ara documentar la seva activitat exploratòria en laberints, i la preferència per l’alcohol es va mesurar seguint la quantitat de líquid consumit quan podien triar entre aigua, aigua amb sucre i alcohol de diverses graduacions.

Per comprovar que el procediment havia funcionat per les raons correctes, es va sotmetre rates sense problemes d’alcoholisme ni ansietat al procés contrari, és a dir, es van editar el seus gens perquè l’expressió fos la mateixa que si haguessin consumit alcohol durant l’adolescència. Els indicadors d’ansietat i alcoholisme van augmentar, apuntant directament a un procés químic clau en el desenvolupament d’aquests problemes de salut.

Aquests resultats, doncs, no només ajuden a entendre què passa exactament si es consumeix massa alcohol durant el desenvolupament del cervell sinó, també, presenta una possible manera de tractar, si més no, una part del problema.

Més notícies
La mala supressió dels records que ens produeixen por és un element clau en el desenvolupament d'alguns trastorns mentals

Descobreixen com ho fa el cervell per suprimir els records que ens fan por

La troballa podria servir per tractar problemes com l'anxietat o fins i tot la síndrome d'estrès posttraumàtic
:  - Mobile
El mico aranya de mans negres ha donat pistes importants sobre l'origen del consum d'alcohol dels humans | Wikimedia Commons

L’afició dels micos a les fruites amb alcohol també diu molt dels humans

Un nou descobriment dóna suport a la teoria del "mico borratxo" del biòleg Robert Dudley
:  - Mobile
Que els adolescents deixin d'escoltar tant les seves mares és un fet normal amb una explicació biològica | Pixabay

La ciència revela per què els adolescents deixen d’escoltar les seves mares

Un estudi explica com els canvis al cervell durant el creixement desvien l'interès cap a les veus d'altres persones
:  - Mobile
Un nou estudi ha relacionat una conducta alimentària patològica amb un desenvolupament anormal del cervell | Pxhere

Troben una diferència al cervell dels infants amb trastorn per afartament

Un estudi ha identificat observat canvis en la densitat de la matèria grisa dels qui pateixen aquest problema
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa