MonPlaneta
Els gens, la personalitat i la ment afecten la intensitat de les ressaques
  • CA

La intensitat de les ressaques que patim després de beure alcohol depèn dels gens, de la personalitat i fins i tot de la psicologia. Un estudi recent, de fet, fins i tot ha associat una variació concreta d’un gen amb patir-ne els efectes de manera molt més intensa. De tot plegat en parla Craig Gunn, professor de la Universitat de Bristol, en un article publicat a ‘The Conversation’.

Grans diferències entre persones

És ben sabut que persones diferents, havent begut pràcticament el mateix durant una nit de festa, es desperten amb ressaques que no tenen absolutament res a veure. N’hi ha que sembla que s’estiguin morint, n’hi ha que es troben malament i fins i tot hi ha afortunats que estan pràcticament com si no hagués passat res. Una variabilitat a què s’ha mirat de trobar una explicació.

En recerca, les ressaques es mesuren en una escala de 0 (cap efecte) a 10 (ressaca extrema). Segons un estudi de 2017, sembla que hi ha un 5% de persones que són especialment resistents a la ressaca, i l’explicació té raons tant biològiques com psicològiques que poden determinar tant el malestar que sentim com, també, com el duem.

El mal de cap de ressaca és molt semblant a la migranya | Pixabay
El mal de cap de ressaca és molt semblant a la migranya | Pixabay

Per què molts asiàtics tenen ressaques terribles

Per començar, hi ha l’ADN. Una variació del gen ALDH2, que és especialment habitual en la població asiàtica o d’origen asiàtic, es relaciona amb unes ressaques més intenses. Segons sembla, aquest gen controla la manera com l’enzim alcohol dehidrogenasa es trenca en acetaldehids, unes proteïnes claus en l’aparició dels símptomes de la ressaca. En el cas dels qui tenen aquesta variant, la proteïna s’acumula en quantitats superiors, fent que es trobin pitjor.

Diferències per edat i sexe

L’edat i el sexe també poden influir en la ressaca. Estudis recents apunten que la severitat de la ressaca, al contrari del que es creu popularment, baixa amb els anys. A més, també s’han detectat diferències per sexes, especialment en bevedors joves. Els homes d’entre 18 i 25 anys tendeixen a informar de símptomes de ressaca més intensos en comparació amb les dones, tot i que no se sap ben bé per què.

Hi ha trets psicològics i emocionals que afecten de manera important la percepció de la ressaca

Factors psicològics i emocionals

A més d’això, hi ha trets psicològics que poden influenciar en la percepció de la ressaca, com l’ansietat, la depressió, l’estrès i fins i tot la personalitat. Així, per exemple, sembla que el neuroticisme, és a dir, la tendència a veure el món de manera negativa, pot servir per predir la intensitat de la ressaca, segons alguns estudis, per bé que aquesta idea és polèmica i sorprenent perquè l’extroversió s’associa a un consum més elevat i més concentrat d’alcohol, cosa que sí que fa que les ressaques siguin pitjors.

Pel que fa a l’ansietat, la depressió i l’estrès, tots tres s’associen a un ‘biaix negatiu’ que fa que les ressaques també siguin interpretades pitjor, fent que algunes persones, patint la ‘mateixa’ ressaca, la rebin d’una manera més negativa i es trobin pitjor. Això també es relaciona amb els mecanismes que té cadascú per enfrontar situacions adverses: qui se centra en els símptomes negatius els amplifica i se sent pitjor, mentre que qui ignora o nega els problemes, per a bé i per a mal, sembla que no té ressaques tan intenses.

Com evitar la ressaca?

Pel que fa a evitar la ressaca o alleujar-ne els símptomes, tot i que hi ha medicaments que afirmen que ho poden fer, Craig Gunn es mostra escèptic. Tot i això sembla que hi ha estratègies clares per alleugerir la ressaca i passar-la millor, com ara compartir el patiment amb els companys, cosa que almenys evita els efectes emocionals. Estar millor psicologicament, amb menys estrès, i tenir mecanismes per superar la situació, també és molt útil. I finalment, és clar, també hi ha l’opció de beure menys.

Més notícies
El trastorn d'ansietat s'acostuma a tractar amb benzodiazepines, que poden tenir efectes secundaris seriosos | Pixabay
Un medicament contra l’alcoholisme pot servir per tractar l’ansietat
El disulfiram ha demostrat que té uns beneficis semblants als del diazepam sense els seus efectes secundaris
La tecnologia CRISPR-Cas9, coneguda com a 'tisores moleculars', pot revertir els canvis produïts per l'alcohol en l'expressió d'alguns gens | NIH
Un ‘reset’ cerebral pot curar l’ansietat i l’alcoholisme, segons un estudi
L'edició genètica podria restaurar la química del cervell al seu estat normal
La sobrerepresentació d'alguns gens en algunes neurones es relaciona directament amb el desenvolupament d'addiccions
Descobreixen la raó genètica rere l’addicció a l’alcohol i el tabac
Podria explicar per què algunes persones s'enganxen fàcilment i altres no
El mico aranya de mans negres ha donat pistes importants sobre l'origen del consum d'alcohol dels humans | Wikimedia Commons
L’afició dels micos a les fruites amb alcohol també diu molt dels humans
Un nou descobriment dóna suport a la teoria del "mico borratxo" del biòleg Robert Dudley

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa