MonPlaneta
Els batecs del cor influeixen en la nostra percepció del pas del temps

Tot i que normalment s’havia pensat que el cervell controla la nostra noció del pas del temps, sembla que els batecs del cor també hi tenen una influència important. En un estudi publicat a la revista ‘Psychophysiology’, un equip d’investigadors ha comprovat que, ni que sigui a nivell de microsegons, les diferències en el ritme cardíac poden causar distorsions en una percepció temporal que, com sabem, canvia segons en quina situació ens trobem o el nostre estat d’ànim.

Establint la relació entre els batecs i el pas del temps

Els científics van fer electrocardiogrames als participants a l’estudi per mesurar exactament la durada de cada batec del cor i, després, van preguntar-los que calculessin quant duraven els tons sonors que els posaven. Els psicòlegs van establir una relació clara. Quan l’interval entre els batecs del cor era llarg, als participants els semblava que els tons eren més llargs mentre que, si els intervals eren més curts, els semblava que els tons eren més curts.

A més, sembla que un ritme cardíac més lent ajuda en la percepció. Al cap i a la fi, d’alguna manera, els batecs del cor són soroll per al nostre cervell i, com menys batega, més atenció podem dedicar a la resta. Aquesta recerca, doncs, aporta més proves que no hi ha cap part del cervell o del cos que dugui el pas del temps de manera exclusiva sinó que tot plegat és una xarxa on tots els components afecten els altres.

Un altre avenç en un camp on queda molt per saber

L’estudi se suma als que s’han fet fins ara en la percepció del temps i les seves causes, però en aquest cas es fixa en el pas dels microsegons, i entendre els mecanismes que ho controlen poden ajudar fins i tot a tractar els traumes i a avaluar la importància dels records i la manera com es formen. Al cap i a la fi, un record molt bo o molt dolent sempre sembla molt més lent de com van passar les coses en realitat, i comprendre com es produeixen aquests canvis de percepcions pot ajudar en la comprensió de com funciona la ment humana.

Més notícies
Estrès | Piqsels
Els humans podríem haver començat a mostrar l’estrès per demanar ajuda
Els comportaments que el denoten podrien servir per fer-nos més agradables i fer que qui ens envolta actuï
Com ho fa el cervell per sentir la bellesa
Investiguen el mecanisme que fa que passem de veure una cosa a rebre un impacte estètic
Mirar pel·lícules canvia el funcionament del nostre cervell durant una estona | Pixnio
Nous avenços en l’estudi de què passa al cervell quan mirem una pel·lícula
Una recerca liderada per la Universitat d'Oxford i la Universitat Pompeu Fabra mostra com transforma com sentim i pensem
El funcionament de la memòria és un camp d'estudi fascinant | Pixahive
Un nou descobriment sobre la memòria apunta a com es recuperen els records
Mirar de reconstruir un per un els esdeveniments activa un mecanisme que permet identificar detalls

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa