Un equip d’investigadors de la Universitat de Queensland, a Austràlia, han descobert el principi actiu de la barbeta de cabra, un fong comestible. Segons afirmen en un article publicat a la revista ‘Journal of Neurochemistry’, el consum d’aquest bolet pot potenciar el desenvolupament neuronal i millorar la memòria, tal com indiquen els resultats dels assaigs preclínics que han dut a terme.
Un ingredient habitual a la medicina tradicional asiàtica
La medicina asiàtica fa segles que fa servir la barbeta de cabra (‘Hericium erinaceus’), preparant-ne extractes. El coneixement tradicional xinès, per exemple, l’ha emprat per a diversos mals i també en general, per mantenir un bon estat de salut. Els investigadors, però, volien saber què hi havia de cert en tot això i, si els beneficis eren reals, quina n’era la causa concreta, ja que podria resultar útil per a la medicina moderna.

Trobant l’explicació
Així doncs, van iniciar una investigació que els ha dut a identificar nous compostos actius en aquest fong que, pel que sembla, milloren el creixement de les neurones i la memòria, tal com han observat en els experiments al laboratori amb cultius de neurones. En mesurarne els efectes neutrotròfics, els científics van veure com, sorprenentment, els extractes de la barbeta de cabra efectivament promouen la projecció de les neurones, fent que s’extenguin i que connectin més i millor amb les altres neurones.
Un descobriment que podria ajudar a combatre diverses malalties
Els resultats d’aquest treball, de fet, són tan positius que els seus autors fins i tot aventuren que els principis actius del fong podrien servir com a ajuda per tractar i protegir contra algunes malalties neurodegeneratives com ara l’Alzheimer. Així doncs, la medicina tradicional asiàtica podria haver sabut durant segles, per experiència, una cosa que la ciència occidental moderna ha aconseguir confirmar i que podria obrir la porta a noves teràpies per a les demències, un dels grans mals del present i el futur arreu del món.