Dos neurobiòlegs de les universitats de Leipzig i Würzburg, a Alemanya, han demostrat que una mutació genètica pot augmentar la intel·ligència. En un article acceptat per a la seva publicació a la revista ‘Brain’, Tobies Langenhan i Manfred Heckmann han comprovat que, tot i que sigui un cas excepcional, un canvi genètic produeix una millora de les funcions cognitives en comptes de malmetre-les.
Una mutació que fa més intel·ligent però deixa cec
Els dos investigadors van interessar-se per la matèria en llegir un article sobre una mutació que danya una proteïna de les sinapsis, els punts de contacte a través de què es comuniquen les neurones del cervell. La conseqüència més visible de la mutació és que feia que els afectats es quedessin cecs, però més endavant també es va observar que tenien una intel·ligència superior a la mitjana, i tot podria estar causat pel mateix canvi en el mecanisme molecular que regula la comunicació entre les cèl·lules del cervell.

La mosca de la fruita, un model extraordinari
Com que els dos investigadors fa anys que fan servir mosques de la fruita per analitzar les funcions sinàptiques, van decidir estudiar aquest cas pel mateix mètode. D’entrada, pensaven que la mutació feia més intel·ligents els pacients perquè millora la comunicació entre les neurones quan hi ha implicada la proteïna afectada.
El primer que van determinar és que la proteïna en qüestió, anomenada RIM, és idèntica que la que hi ha al cervell dels humans. Així doncs, els canvis que es produeixen al cervell de les mosques amb aquesta mutació podrien comparar-se directament amb els que afecten les persones. Després, van introduir les mutacions al cervell de les mosques i van observar l’activitat de les sinapsis.

Aprofundint en la comprensió del cervell
En el animals mutats, la transmissió d’informació entre les neurones va augmentar molt, un efecte que, probablement, es produeix també en els humans i explicaria no només l’increment en la funció cognitiva sinó, també, la ceguesa. A més, els investigadors també van entendre com es produeix aquest augment de la transmissió d’informació: a causa de la mutació, els components que activen els impulsos sinàptics es van apropar i van augmentar la segregació de neurotransmissors.
Aquest estudi és una gran demostració de la utilitat de la mosca de la fruita en la investigació del funcionament del cervell humà, ja que genèticament són força semblants a nosaltres. De fet, es calcula que el 75% dels gens que causen malalties en els humans també són presents en la Drosophila melanogaster. Gràcies a això, i als resultats d’aquest treball, es duran a terme experiments semblants amb mutacions que causen altres malalties per replicar-les i entendre millor els efectes que tenen en les persones.