MonPlaneta
Descobreixen per què una mutació genètica augmenta la intel·ligència

Dos neurobiòlegs de les universitats de Leipzig i Würzburg, a Alemanya, han demostrat que una mutació genètica pot augmentar la intel·ligència. En un article acceptat per a la seva publicació a la revista ‘Brain’, Tobies Langenhan i Manfred Heckmann han comprovat que, tot i que sigui un cas excepcional, un canvi genètic produeix una millora de les funcions cognitives en comptes de malmetre-les.

Una mutació que fa més intel·ligent però deixa cec

Els dos investigadors van interessar-se per la matèria en llegir un article sobre una mutació que danya una proteïna de les sinapsis, els punts de contacte a través de què es comuniquen les neurones del cervell. La conseqüència més visible de la mutació és que feia que els afectats es quedessin cecs, però més endavant també es va observar que tenien una intel·ligència superior a la mitjana, i tot podria estar causat pel mateix canvi en el mecanisme molecular que regula la comunicació entre les cèl·lules del cervell.

L'estructura de l'ADN | D.P.
Els canvis en l’ADN poden tenir tot tipus de conseqüències, molt poques de les quals són beneficioses | D.P.

La mosca de la fruita, un model extraordinari

Com que els dos investigadors fa anys que fan servir mosques de la fruita per analitzar les funcions sinàptiques, van decidir estudiar aquest cas pel mateix mètode. D’entrada, pensaven que la mutació feia més intel·ligents els pacients perquè millora la comunicació entre les neurones quan hi ha implicada la proteïna afectada.

El primer que van determinar és que la proteïna en qüestió, anomenada RIM, és idèntica que la que hi ha al cervell dels humans. Així doncs, els canvis que es produeixen al cervell de les mosques amb aquesta mutació podrien comparar-se directament amb els que afecten les persones. Després, van introduir les mutacions al cervell de les mosques i van observar l’activitat de les sinapsis.

La Drosophila melanogaster, o mosca de la fruita o del vinagre, és un gran model per estudiar el cervell humà

Aprofundint en la comprensió del cervell

En el animals mutats, la transmissió d’informació entre les neurones va augmentar molt, un efecte que, probablement, es produeix també en els humans i explicaria no només l’increment en la funció cognitiva sinó, també, la ceguesa. A més, els investigadors també van entendre com es produeix aquest augment de la transmissió d’informació: a causa de la mutació, els components que activen els impulsos sinàptics es van apropar i van augmentar la segregació de neurotransmissors.

Aquest estudi és una gran demostració de la utilitat de la mosca de la fruita en la investigació del funcionament del cervell humà, ja que genèticament són força semblants a nosaltres. De fet, es calcula que el 75% dels gens que causen malalties en els humans també són presents en la Drosophila melanogaster. Gràcies a això, i als resultats d’aquest treball, es duran a terme experiments semblants amb mutacions que causen altres malalties per replicar-les i entendre millor els efectes que tenen en les persones.

Més notícies
La seqüènciació de l'ADN dels tumors de 12.000 pacients ha donat moltíssima informació que ens permetrà conèixer, identificar i tractar millor els càncers | DOE Joint Genome Institute

L’anàlisi genètica de 12.000 càncers dóna moltes pistes de gran utilitat

Un equip britànic ha seqüenciat l'ADN dels tumors buscant patrons recurrents i causes que encara no s'han entès
Els vampirs tenen una dieta molt inusual i que només poden mantenir per una sèrie de canvis genètics | Wikimedia Commons

Troben els gens que fan que els vampirs es puguin alimentar només de sang

Són tretze i els permeten dur una dieta que cap altre mamífer seria capaç de suportar
Totes les persones amb els ulls blaus descendeixen d'un sol individu | Pxfuel

Totes les persones amb els ulls blaus tenen un avantpassat comú

Una mutació fa entre 6.000 i 10.000 anys és l'única raó de l'existència d'aquest color d'iris

Descoberta la mutació que fa que hi hagi gossos de mides tan diferents

La variabilitat de tamany en els cànids és la més gran de tots els mamífers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa