Els bacteris resistents als antibiòtics ja causen més morts cada any que la malària o la sida. Segons un informe amb xifres de 2019, publicat a la revista ‘The Lancet’, aquell any les infeccions resistents van ser darrere la mort de més de 1.200.000 persones arreu del món, amb un impacte especialment dur als països més pobres.
Aquest document, elaborat per un equip internacional d’investigadors amb dades de 204 països posa en relleu la importància de treballar per desenvolupar nous medicaments i també que els que existeixen actualment han de ser emprats amb més seny per evitar que els bacteris s’hi continuïn tornant resistents. De fet, l’ús excessiu d’antibiòtics, i també l’ús incorrecte, és darrere d’aquesta resistència, que els fa menys efectius contra les infeccions i, per tant, causen més morts.

L’informe conclou que, a més del més d’un milió de morts que van causar directament aquests bacteris resistents, també van jugar un paper important en la mort de fins a cinc milions de persones més. Per establir una comparació, el mateix 2019 van morir 860.000 persones de sida i 640.000 de malària.
D’entre els bacteris, el més mortífier és l’anomenat MRSA (Staphylococcus aureus resistent a la meticilina), tot i que n’hi ha diversos més que també han desenvolupat una resistència molt alta als fàrmacs. La majoria de víctimes mortals d’aquests patògens van ser per infeccions de les vies respiratòries baixes, com ara pneumònies, o bé infeccions de la sang, que poden provocar sèpsia. A més, un de cada cinc morts eren infants menors de cinc anys.

Tot plegat són indicadors claríssims que cal actuar com més aviat millor si no volem perdre els avantatges que ens ha donat la investigació mèdica durant el darrer segle i continuar, com fins ara, per davant dels bacteris en aquesta mena de cursa armamentística. Comparar els nivells de resistència a diverses regions i països, a més, també és molt important.