MonPlaneta
Els organismes resistents als antibiòtics estan causant el doble de morts del que es pensava

El passat dimecres, el Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units va fer públic un informe sobre els organismes resistents als antibiòtics que conté dades molt preocupants: unes 35.000 persones, el doble del que es pensava fins ara, moren cada any a causa d’aquests bacteris només en aquell país, i uns tres milions de persones més cauen malaltes pel mateix motiu. La millora de les tècniues emprades per detectar i identificar els responsables de les infeccions ha revelat que l’abast del problema, considerat greu ja de per sí, és encara molt més gran del que els científics s’havien imaginat.

Aquests “superorganismes” no són altra cosa que el resultat de l’evolució, normalment de bacteris o fongs. A la llarga, amb l’ús massiu d’antibiòtics i altres medicaments, agents infecciosos que aconsegueixen sobreviure són els que són resistents a aquests productes i, per tant, és possible que malalties que fins ara havien estat fàcils de curar resultin cada cop més perilloses, a mesura que aquests organismes es vagin expandint.

A dia d’avui, les malalties més comunes associades a aquest problema estan relacionades amb el tracte urinari, especialment en dones i persones grans però també entre pacients d’hospital que duen catèters urinaris. Qualsevol implant d’aparells a l’interior del cos humà, de fet, sigui un marcapassos una pròtesi, augmenta el risc d’infeccions i, en un ambient sanititzat com el d’un hospital, els únics agents infecciosos que hi ha són, precisament, els més resistents. I per la mateixa naturalesa dels hospitals, a més, els infectats acostumen a estar, d’entrada, força dèbils.

Tot i això, una de les grans preocupacions dels científics és que aquests superorganismes estan començant a afectar persones sanes. El mateix informe del CDC assenyala cinc tipus d’organismes resistents als antibiòtics com a “amenaces urgents”: el fong Candida auris; el bacteri Neisseria gonorrhoeae, responsable de la gonorrea; els acinetobacter, que causen infeccions a la sang, el tracte urinari, els pulmons i ferides obertes; i els enterobacteris, que inclouen l’E. coli i el Klebsiella pneumoniae.

Per combatre’ls és clar, hi ha l’opció de desenvolupar nous medicaments contra els quals aquests organismes no tinguin resistència, però això suposaria entrar en una cursa de científics contra l’evolució que podria no tenir fi. No obstant això, s’han fet alguns (re)descobriments prometedors com ara un bacteri, que ja era emprat pels druides irlandesos de l’antiguitat, que resulta efectiu contra la majoria d’organismes resistents.

La millor opció, tal i com fa anys que es diu, és evitar les malalties i, per tant, la necessitat de medicaments per combatre-les. La manera de fer-ho és molt senzilla: un calendari de vacunacions al dia, una higiene correcta de les mans i prendre antibiòtics només quan sigui estrictament necessari són, juntament amb practicar sexe segur, quatre recomanacions bàsiques i fàcils que podrien estalviar moltíssims problemes. A més d’això, i si es pot, també és bona idea consumir carn procedent d’animals que han estat criats amb poc ús de medicaments, ja que els gèrmens del bestiar també poden desenvolupar resistència i contaminar la carn durant el procés d’escorxament i processament, augmentant la possibilitat d’infectar els consumidors finals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa