MonPlaneta
Agafar la Covid-19 augmenta el risc de patir problemes mentals
  • CA

Haver patit la Covid-19 augmenta el risc de patir problemes mentals com ara depressió i ansietat durant els mesos següents. Ho conclou un estudi publicat fa pocs dies a la revista mèdica ‘BMJ’ que afirma que, independentment de la gravetat dels símptomes patits i de si les persones van ser hospitalitzades o no, les probabilitats de patir una malaltia mental després de la infecció es disparen.

Per a l’estudi, fet als Estats Units, els investigadors van analitzar les dades disponibles de 154.000 persones que van patir la Covid-19 entre març de 2020 i gener de 2021, quan ja havia passat un any de la seva recuperació. A més, aquesta informació es va comparar amb la de 5,6 milions de persones més, corresponents al mateix període però que no havien patit la malaltia, i amb la de 5,8 milions de persones corresponent a poc abans de la pandèmia. A més, per poder mesurar millor l’impacte mental del coronavirus, també es van afegir les dades de 72.000 persones que van patir la grip durant els dos anys i mig anteriors a la pandèmia.

Pixabay
Pixabay

Els resultats semblen prou clars: els qui van tenir la Covid tenen un 39% més de probabilitats de ser diagnosticats amb depressió i un 35% més de patir ansietat durant els mesos després del contagi. En el cas dels trastorns del son, augmentaven un 41% i, en el cas de l’estrès, un 38%. Pel que fa a problemes cognitius com ara al confusió o els oblits, la probabilitat era un 80% superior entre els qui havien estat infectats que, a més, també tenien un 20% de probabilitats de patir problemes relacionats amb el consum d’alcohol o d’altres substàncies.

Les raons d’aquest augment dels problemes de salut mental no són només per l’acció del virus en sí mateix sinó també psicològics. D’una banda, patir la malaltia en sí ja provocava estrès, especialment al principi de la pandèmia, quan era una malaltia desconeguda i que estava causant moltissimes morts. A més, però, s’ha demostrat que el SARS-CoV-2 pot tenir efectes en les cèl·lules nervioses de les persones infectades, també a les del cervell, cosa que també hi podria tenir alguna relació.

Els factors responsables d’aquest augment de probabilitats de patir problemes mentals, juntament amb si la vacunació ajuda o no a reduir-ne la incidència, haurien de ser l’objectiu dels propers estudis ja que, en el cas d’aquest, s’ha treballat amb dades i historials mèdics i no pas estudiant directament els pacients un per un.

Més notícies
Bolets del gènere psilocybe | Wikimedia Commons
Demostren que un potent al·lucinògen és molt efectiu contra la depressió
La psilocibina, un principi actiu present en alguns bolets, té efectes durant com a mínim un any
| Wikimedia Commons
Els models actuals sobre salut mental no deixen clar què és “un problema”
Les teories sobre com avaluar, diagnosticar, investigar i tractar les malalties mentals, són tan diferents que poden afectar moltíssim l'ajuda rebuda
Relacionen l’estrès, l’ansietat i la depressió amb el risc de Covid
Estudis anteriors ja havien mostrat l'associació de factors psicològics amb la susceptibilitat de patir infeccions respiratòries víriques
 | University of California - San Francisco
Els ultrasons podrien ajudar a tractar les addiccions i el TOC
L'estimulació transcranial ajuda a trencar els circuits causa-conseqüència d'aquests trastorns, segons un estudi
Adolescent fent servir un telèfon mòbil | Pxhere
El maltractament infantil augmenta el risc de comportament suïcida juvenil
Es relaciona amb trets com la ira intensa, la impulsivitat o la desregulació emocional

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa