MonPlaneta
Els ultrasons podrien ajudar a tractar les addiccions i el TOC
  • CA

El circuit de recompensa i d’atribució causa-conseqüència errònia són presents a molts problemes psiquiàtrics com ara les addiccions o el transtorn obsessiu-compulsiu (TOC). Un equip de la Universitat de Plymouth, a Anglaterra, afirma que pot haver trobat una manera de fer servir ultrasons per trencar aquest circuit i, d’aquesta manera, obrir una porta a tractar aquests i altres trastorns mentals.

El funcionament erroni d’aquests circuits causals és darrere el fet que tant els addictes com les persones amb TOC insisteixin en els mateixos comportaments, atribuïnt-los uns resultats positius malgrat totes les proves en sentit contrari. En un article publicat a ‘Science Advances’, els investigadors de Plymouth expliquen com l’estimulació transcranial de baixa intensitat ha donat bons resultats en macacs a l’hora de trencar aquest cercle.

Màquina d'ultrasons | Pixabay
Màquina d’ultrasons | Pixabay

El seu experiment ha ajudat a identificar quines parts del cervell intervenen en els processos d’aquest circuit i han demostrat per primer cop que els ultrasons poden modular la seva activitat i, en conseqüència, els comportaments que se’n deriven. Tot i que de moment només s’ha provat en un model animal, això podria ser un primer pas per tractar alguns trastorns mentals en humans que es relacionin amb un mal funcionament d’aquest circuit.

Segons indiquen els resultats d’aquest estudi, en estimular algunes parts del cervell amb ultrasons, el comportament dels macacs va canviar, mostrant clarament on es troba el centre de la presa de decisions. Amb més investigació en aquest camp, es podrien arribar a trobar maneres de modular o interrompre els processos que tenen lloc en aquesta part del cervell.

Qui sap si, en el futur, es podran desenvolupar teràpies basades en l’estimulació intracranial que contribueixin a alleugerir el patiment de les persones amb aquests tipus de trastorns. Una altra via d’exploració mèdica que podria ajudar milions de persones arreu del món amb un mètode que, en principi, sembla menys invasiu que l’ús de fàrmacs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa