MonPlaneta
Demostren que un potent al·lucinògen és molt efectiu contra la depressió
  • CA

La psilocibina, un potent al·lucinògen present en alguns bolets, ha estat confirmat com un fàrmac que alleuja alguns símptomes importants de la depressió. Segons un equip d’investigadors de la prestigiosa Universitat Johns Hopkins (Estats Units), la combinació dels seus efectes antidepressius i la psicoteràpia dóna bons resultats durant com a mínim un any.

En un article publicat a la revista ‘Journal of Psychopharmacology’, s’afirma que és una teràpia prometedora que pot millorar de manera substancial i duradora els pacients amb depressió. Tot i això, adverteixen que han estat obtinguts en entorns molt controlats i que cal una teràpia planificada per obtenir els beneficis observats.

Les darreres dècades han vist una recuperació de l’interès pels usos mèdics de les substàncies psicodèliques, com ara la psilocibina. En el seu ús recreatiu, el més habitual a dia d’avui, els seus efectes inclouen canvis en la percepció, en la consciència de l’entorn i en els pensaments i els pensaments que s’experimenten. Aquests efectes també s’ha demostrat que tenen utilitat a l’hora de tractar alguns problemes mentals i també les adiccions.

Bolets del gènere psilocybe | Wikimedia Commons

A l’estudi hi han participat 27 persones amb un historial llarg de depressió, el 88% de les quals havien estat tractades amb antidepressius i el 58% de les quals els continuava emprant en el moment de l’estudi. Després d’entre sis i vuit hores de preparació amb especialistes, se’ls van donar dues dosis de psilocibina amb un espai de quinze dies entre elles. Després, se’ls va fer un seguiment durant un any. En tots els participants es van observar grans descensos dels símptomes depressius, amb una resposta estable i uns efectes duradors.

Aquest darrer efecte, precisament, és el que fa que la psilocibina sigui especialment prometedora com a manera de tractar la depressió. A diferència dels fàrmacs emprats actualment, que s’han de prendre sovint i durant un període de temps molt llarg, aquesta substància aconsegueix una millora significativa i d’una durada força llarga amb només dues dosis i el tractament addicional amb psicoteràpia. De fet, els investigadors afirmen que caldrà continuar amb el seguiment per veure si aquesta millora encara va més enllà, fent encara més clars els seus beneficis.

Més notícies
Els wari van governar una gran part de l'actual Perú molt abans que els inques | Wikimedia Commons
Cervesa amb al·lucinògens: el secret del primer imperi d’Amèrica del Sud
Els wari van governar les terres altes del Perú durant segles, molt abans que els inques
Professionals sanitaris treballant i preparant-se per atendre pacients amb covid-19 a l'Hospital de Bellvitge | ACN
Proposen emprar un al·lucinògen per tractar l’estrès del personal sanitari
La psilocibina és present en alguns bolets d'ús recreatiu però, en aquest cas, es provarà un compost sintètic
Els objectes trobats a la cova indiquen un ús ritual de plantes psicoactives
Els indígenes dels Andes ja feien servir una gran varietat de drogues fa mil anys
Un equip d'arqueòlegs ha trobat una bossa de pell en una cova de Bolívia que conté restes d'ayahuasca, coca i gripaus al·lucinògens
La troballa de 16 nous components del cànnabis obre la porta a noves utilitats mèdiques
La identificació s'ha fet a partir de l'estudi d'una planta de cànnabis d'alta potència, amb un efecte psicòtrop elevat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa