Un nou estudi ha revelat que les persones que patien estrès, ansietat i depressió al principi de la pandèmia de Covid-19 tenien més risc de contreure la malaltia. El treball, publicat a la revista ‘Annals of Behavioral Medicine’, ha determinat que els problemes psicològics al principi de la pandèmia s’associen a les infeccions de Covid i, també, a patir més símptomes i més greus.
Algunes investigacions anteriors han mostrat que factors psicològics com ara l’estrès i la manca d’una xarxa de suport s’associen a un augment de la susceptibilitat a patir malalties respiratòries virals i amb símptomes més severs. Durant la pandèmia, a més, es va observar un deteriorament de la salut mental i un augment de l’aïllament social de les persones. Així doncs, aquest estudi volia demostrar si les persones amb aquests problemes havien tingut més risc de Covid.

La recerca es va fer en un grup de gairebé 1.100 persones entre els mesos d’abril i desembre de 2020, que van completar enquestes sobre la incidència de la Covid-19 i la gravetat dels símptomes. Així, els investigadors van poder fer servir els resultats per explorar si hi havia algun tipus de relació un cop tinguts en compte els factors demogràfics i socioeconòmics. Finalment, es va concloure que la infecció per Covid i els símptomes eren més habituals en les persones que havien patit un estrès psicològic més alt.
Aquests resultats són importants perquè incideixen en el debat sobre la influència de la pandèmia en la salut mental, mostrant que també hi ha una relació inversa. Tot i això, caldrà continuar investigant per veure quines polítiques de salut pública es podrien posar en marxa, un cop sabem que les persones que pateixen problemes d’aquest tipus tenen més probabilitats de contreure la Covid-19 i, a més, de patir símptomes més greus. Aquesta pista, però, pot ser molt important.