MonPlaneta
Un estudi sobre la vista dels mosquits dóna pistes de com evitar picades
  • CA

Les picades de mosquit no només són molestes sinó que transmeten malalties. Ara, un estudi sobre com funciona la visió d’aquests insectes podria haver trobar una de les claus per evitar-les. Segons un equip d’investigadors de la Universitat de Washington, als Estats Units, l’Aedes aegypti, el mosquit de la febre groga, parent del mosquit tigre, detecta el diòxid de carboni de la respiració i busca uns colors determinats, com el vermell, el taronja, el negre i el cian.

Això vol dir, també, que aquests insectes ignoren altres colors, com el verd, el lila, el blau i el blanc, un descobriment que revela com ho fan per trobar els seus hostes. Per als seus ulls, de fet, independentment del color de la pell, tots els humans apareixem com de color vermell ataronjat. Un cop oloren el CO2, els seus ulls comencen a buscar aquest tipus de colors per saber on és el seu futur aliment.

Un mosquit del gènere Culex | Wikimedia Commons
Un mosquit del gènere Culex | Wikimedia Commons

A l’estudi, publicat a la revista ‘Nature Communications’, s’explica com l’olfacte del mosquit infleix en la seva vista i quins colors els atrauen. Fins ara, es pensava que els factors principals que feien que els mosquits piquessin eren la respiració, la suor i la temperatura de la pell, però ara se sap que alguns colors també ho fan. Així, tenir una roba de llit o un pijama d’altres colors, per exemple, podria despistar-los.

Pels experiments es van seguir femelles del mosquit de la febre groga i es va observar com reaccionaven davant de diversos colors després d’estar exposats a olors concretes. Sense cap olor, els mosquits no feien cap cas del punt de color que hi havia a la seva gàbia, però després d’injectri diòxid de carboni s’hi van dirigir quan era vermell, taronja, negre o cian, mentre que el van continuar ignorant si era verd, blau o lila.

Aedes albopcticus, mosquit tigre | Cedida
Aedes albopcticus, mosquit tigre | Cedida

Així doncs, un cop ensumat el CO2, els mosquits comencen a buscar algunes longituds d’ona concretes de l’espectre del color, pistes de l’origen del gas, que indica que hi ha un animal respirant. Els experiments es va repetir amb colors de la pell humana o fins i tot amb la mà d’un dels investigadors. Si la llum de la gàbia era filtrada per eliminar les longituds d’ona més llargues o si l’investigador duia un guant de color verd, eren incapaços de trobar la suposada “font” del diòxid de carboni que detectaven.

En un darrer experiment, també van modificar genèticament els mosquits perquè no poguessin ensumar el CO2, impedint-los totalment trobar cap font d’aliment. Tot i que cal més investigació sobre les altres pistes que fan servir per picar els animals, aquest descobriment n’ha donat una de fonamental que fins ara havia estat ignorada: el color.

Més notícies
Una vacuna contra el Zika dóna resultats prometedors
Ha impedit que el virus passi de les mares als fetus en assaigs en animals
Clínica contra la malària a Tanzània | Olympia Wereko-Brobby
Un nou descobriment podria trencar la cadena de transmissió de la malària
El bloqueig d'una proteïna dels mosquits que la transmeten podria fer-los resistents al paràsit i, per tant, contagiarien menys humans
Cadena d'ADN
Una eina genètica pot revertir la resistència dels insectes als pesticides
Podria ser clau per combatre la malària i protegir els conreus
Mosquito Alert | Mosquito Alert
Creen el primer mapa del món del risc de trobar mosquits tigre
Mosquito Alert i l'Agència de Salut Pública de Barcelona han col·laborat en aquest projecte
Exemplar d'Aedes aegypti | Wikimedia Commons
Una nova manera de controlar genèticament els mosquits transmissors de malalties
Basat en el sistema CRISPR, altera parts de l'ADN relacionades amb la fertilitat els mascles i el vol de les femelles

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa