MonPlaneta
Creen el primer mapa del món del risc de trobar mosquits tigre

Els responsables del projecte Mosquito Alert també són darrere del desenvolupament del primer mapa que indica quin risc diari correm de trobar un mosquit tigre a Barcelona. Aquest sistema, únic al món, ha estat incorporat a la seva aplicació per a mòbils i informa en temps real i en una escala de 20 metres de la probabilitat de trobada o interacció amb un mosquit tigre en un dia. El sistema també permet predir el risc a set dies vista.

L’elaboració d’aquest mapa forma part d’un projecte liderat pel CREAF i que compta amb la participació de l’UPF, l’empresa IRIDEON i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. El seu objectiu és incorporar aquest model predictiu a la gestió dels mosquits de la ciutat i millorar-ne el control. El risc de trobada es calcula gràcies a un model que empra dades en temps real procedents de diverses fonts, com ara la mateixa aplicació Mosquito Alert o la xarxa de trampes distribuïda per la ciutat. A més, el programa també té en compte factors com el tipus de paisatge, la densitat de població i el clima, que condiciona l’activitat dels mosquits. Així doncs, la col·laboració ciutadana i les tecnologies són les que han permès crear aquesta eina, que ajuda a anticipar-se i actuar de manera molt més efectiva en punts calents d’activitat de mosquits.

Mosquito Alert | Mosquito Alert
Mosquito Alert | Mosquito Alert

El mapa, actualment, es troba en fase de proves per part de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, però l’equip hi treballa per implementar els models en àmbits geogràfics més grans fins que cobreixi, primer, tota Catalunya, i després tot l’Estat, amb la intenció d’exportar el sistema arreu del món. Les dades de Barcelona, per cert, indiquen que el risc mitjà a Barcelona és baix, de 0,15 en una escala de 0 a 1, tot i que pot arribar a 0,2 en algunes zones i alguns moments de l’any. Justament, per la manca de pluges durant la primavera i principis d’estiu, els valors s’han mantingut baixos a tota la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa