MonPlaneta
Les plantes emeten ultrasons quan estan estressades

Per sorprenent que pugui semblar, les plantes no són silents sinó que, quan estan estressades, emeten ultrasons. Això afirma un equip d’investigadors en un article publicat a la revista ‘Cell’ que, a més, apunta que escoltar-les pot ser una nova manera de controlar el seu estat, una mesura que pot ser molt útil en els conreus.

Segons els autors de l’estudi, plantes emeten ‘clics’ ultrasònics distintius, semblants al que faria un infant trepitjant plàstic de bombolles. Això no vol dir, és clar, que parlin o cridin intencionadament, sinó que emeten sons que poden informar-nos del seu estat i de què ens podem aprofitar per cuidar-les millor.

Posant micròfons per escoltar-les

Fins ara, alguns estudis apuntaven que hi ha plantes que emeten vibracions i emissions ultrasòniques, però aquests experiment feien servir sensors connectats directament a la planta. En aquest experiment, en canvi, fet amb tomaqueres i plantes de tabac, es van posar micròfons capaços de captar els ultrasons a prop de les plantes però sense tocar-les, per veure si les plantes eren realment capaces de generar sons que poguessin viatjar per l’aire.

Tomàquets de pebrot | Departament de Territori i Sostenibilitat
Tomàquets de pebrot | Departament de Territori i Sostenibilitat

Els resultats els van sorprendre: quan passen set, les tomaqueres emeten uns 35 ‘clics’ ultrasònics per hora i les plantes de tabac ho fan menys. A més, la ‘veu’ de totes dues plantes és distingible, tal com van demostrar els investigadors en ensenyar a un algoritme d’intel·ligència artificial a diferenciar els sorolls d’una i altra espècie segons criteris objectius. A més, l’algoritme també va ser capaç d’identificar quines plantes estaven passant set i quines no.

Uns sons de causa desconeguda

Pel que fa a la causa exacta d’aquests sorolls, però, els investigadors no en tenen ni idea. De fet, fins i tot podrien ser bombolles formant-se i esclatant a l’interior dels teixits de la planta que s’encarreguen de dur l’aigua. Seria, per dir-ho d’alguna manera, com si a les plantes els fessin ‘crec’ els genolls. Si fos així, és clar, es descartaria qualsevol tipus d’intencionalitat o de funció comunicativa.

No obstant això, és possible que altres animals també puguin sentir-los i qui sap si actuar en conseqüència segons la relació ecològica que tinguin amb les plantes. A més de les tomaqueres i les plantes de tabac, sembla que altres espècies que emeten sons semblants són el blat, el panís, la vinya i fins i tot alguns cactus, cosa que fa pensar que és un fet generalitzat. Això podria voler dir que té algun sentit evolutiu però, si és així, fins ara no s’ha descobert.

Més notícies
Les primeres plantes terrestres van aparèixer fa més de 400 milions d'anys | paleobear (CC BY 2.0)
Un nou descobriment permet saber com eren les primeres plantes terrestres
Un estudi sobre les branques i el seu origen dóna resultats inesperats
El creixement de les plantes en entorns àrids se sospitava que formava els anomenats patrons de Turing, cosa que ara s'ha pogut demostrar | Nicolas Barbier / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Un experiment amb plantes demostra una de les teories d’Alan Turing
El seu creixement segueix uns patrons complexos que van ser predits mitjançant equacions el 1952
Els arbres i les plantes del món fan pujar la saba per tot el seu cos, un procés que demana una quantitat inimaginable d'energia
Quanta energia necessiten les plantes del món per fer pujar la saba?
La xifra és una enorme, semblant a tota la producció hidroelèctrica mundial anual
Una petita modificació genètica pot augmentar la captació d'energia solar de les plantes i fer-les molt més eficients a l'hora de créixer i produir aliments | Pixnio
Aconsegueixen millorar un 20% l’eficiència de la fotosíntesi de les plantes
Un gran avenç en genètica pot millorar la productivitat dels conreus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa