MonPlaneta
Quanta energia necessiten les plantes del món per fer pujar la saba?
  • CA

Els arbres i plantes que cobreixen el nostre planeta fan servir una quantitat enorme d’energia per fer pujar la saba i escampar-la per tot el seu cos. Tanta que, segons un estudi publicat a la revista ‘Journal of Geophysical Research: Biogeosciences’, equival a gairebé tota la producció hidroelèctrica mundial en un any.

Els investigadors calculen que, anualment, els vegetals de les terres emergides del món dediquen 9,4 bilions (9.400.000.000.000) de kW/h cada any per absorbir aigua de terra i fer-la arribar fins la darrera fulla. Si bé el número sembla enorme quan pensem en les plantes, quan ens aturem a pensar l’energia que cal per fer pujar grans quantitats d’aigua fins al capdamunt d’un gran arbre, tot pren molt més de sentit encara que no ens deixi de sorprendre.

Els investigadors han calculat la densitat d'energia de tot el planeta per aconseguir una xifra definitiva | G.R. Quetin et al. JGR: BIOGEOSCIENCES 2022
Els investigadors han calculat la densitat d’energia de tot el planeta per aconseguir una xifra definitiva | G.R. Quetin et al. JGR: BIOGEOSCIENCES 2022

Un càlcul curiós però significatiu

El que crea el moviment de succió que ‘estira’ la saba cap amunt és l’evaporació de l’aigua de les fulles. Per calcular el total d’energia que genera l’evaporació de les fulles de totes les plantes de la Terra cada any, una tasca certament complicada, els investigadors van dividir la superfície emergida del món en petits quadrats i van analitzar les dades disponibles per estimar la quantitat de plantes que hi havia en cadascuna que poguessin estat bombejant saba dia rere dia. La quantitat, és clar, era molt més alta a les àrees on hi ha molts arbres, especialment als boscos tropicals.

Tot plegat dóna una idea de la quantitat enorme d’energia que, sense que ens n’adonem, fan servir la resta d’organismes vius de la Terra, especialment les plantes. Que elles ‘soles’ puguin igualar la producció energètica de les centrals hidroelèctriques del món és, sens dubte, una dada sorprenent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa