MonPlaneta
Un nou descobriment permet saber com eren les primeres plantes terrestres

Un estudi que se centrava en els mecanismes responsables de les branques de les plantes i els arbres ha permès, en un gir inesperat, descobrir com devien ser les primeres plantes terrestres, aparegudes fa moltíssims milions d’anys. Segons explica un equip d’investigadors en un article publicat a ‘Development’, i malgrat les diferències en el creixement, totes les plantes vasculars tenen un mecanisme comú pel que fa a les branques i, per tant, sembla que els primers exemples d’aquesta família ja ho podrien haver estat.

Maneres diferents de créixer

Si bé el grup de les plantes amb flor, dominant a dia d’avui, poden ser podades per estimular el creixement de branques laterals, hi ha altres plantres vasculars que pateixen un procés anomenat ‘dicotomia’, és a dir, que quan es talla una branca es divideix en dues. Un exemple són les ‘lycophytes’, una antiga nissaga de plantes que preserva aquest patró ancestral.

Aquestes plantes són d'una família que es remunta a fa centenars de milions d'anys | Vicky Spencer
Aquestes plantes són d’una família que es remunta a fa centenars de milions d’anys | Vicky Spencer

En experimentar amb aquestes plantes, els investigadors van veure que el mecanisme de la dicotomia està regulat pel transport d’unes hormones anomenades auxines. El fet que tant aquestes com les plantes amb flor facin servir mecanismes iguals per a les branques, doncs, encara que creixin de manera diferent, fa pensar que ja existien quan van aparèixer les primeres plantes vasculars, fa uns 420 milions d’anys.

Un element comú a totes les plantes terrestres menys les molses

Combinar aquest descobriment amb el grup de les molses, que no són vasculars ni fan branques, ha permès als científics imaginar-se com eren les primeres plantes terrestres, que van aparèixer fa 480 milions d’anys. De fet, en interrompre el transport de les auxines a les molses, s’ha observat com començaven a desenvolupar-se seguint un patró de branques, tal com feien els fòssils més antics que s’han trobat.

Per tot plegat, els investigadors conclouen que les primeres plantes terrestres devien ser ramificades i que, en el cas de les molses, van perdre aquest procés durant la seva evolució. Una conclusió evolutiva molt important per a la comprensió de l’aparició i l’evolució de les plantes terrestres que, malgrat les seves enormes diferències, fan servir mecanismes idèntics per regular el seu creixement. Un descobriment que, a més, pot ajudar a modificar-les per millorar-ne la productivitat.

Més notícies
Les plantes activen una alarma ‘d’hora d’anar a dormir’ per sobreviure
La flora pot adaptar el seu ritme circadià durant les nits per estalviar energia
Orquídia
L’orquídia ‘fantasma’, una planta que no fa la fotosíntesi
Els investigadors arriben a la conclusió que l'espècimen obtenia els aliments consumint fongs simbiòtics
Aquesta flor conservada en ambre és la més grossa que s'ha trobat mai | Carola Radke/MfN Berlin
Identifiquen la flor conservada en ambre més grossa del món
Té gairebé 40 milions d'anys i va ser descoberta fa més d'un segle a prop de Königsberg, al Bàltic
L'estudi revela la dispersió ecològica de les plantes precursores de la formació d’hulla (Sigillaria brardii) al Pirineu davant un canvi climàtic global | Universitat de Barcelona
Troben hàbitats desconeguts a la flora del Pirineu de fa 350 milions d’anys
Un nou treball amplia el coneixement sobre els ecosistemes forestals a finals del carbonífer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa