MonPlaneta
Els gats de la sorra, una espècie adorable que podria estar amenaçada

Els gats de la sorra són una espècie de felins petits i peluts que només fa set anys que van ser fotografiats per primer cop. Des d’aleshores, aquests animals adorables han estat estudiats i se’n saben moltes més coses. En el darrer estudi que se n’ha fet, publicat al ‘Journal of Arid Environments’, han estat seguits durant quatre anys i, amb les dades més completes que se n’han recollit fins ara, es conclou que podrien estar amenaçats.

Uns caçadors voraços i gairebé invisibles

Aquests gats s’assemblen als domèstics però són més petits i tenen les orelles més grans. Com els seus parents que coneixem, i encara més i tot, són uns assassins molt notables, alimentant-se de rosegadors, rèptils i fins i tot caçant serps verinoses. S’alimenten d’ells i de la seva sang, ja que mai no beuen aigua, i és per això que poden sobreviure a entorns àrids com el nord d’Àfrica, l’Orient Mitjà i el sud-est i el centre d’Àsia. El seu color els ajuda a camuflar-se entre la sorra però, a més, també enterren els excrements i la sorra esborra les seves petjades, fent-los pràcticament invisibles.

Aquesta espècie és molt poc coneguda i, de fet, aquest és l'estudi més gran que se n'ha fet mai | Payman Sazesh / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Aquesta espècie és molt poc coneguda i, de fet, aquest és l’estudi més gran que se n’ha fet mai | Payman Sazesh / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

És per això, probablement, que tot i que se’n coneix l’existència des de mitjans del segle XIX, se n’ha fet molt poca recerca. La més important és aquesta, feta en col·laboració entre diverses institucions i que s’ha centrat en una zona del Marroc on les temperatures poden arribar als 50ºC. Els investigadors van capturar 22 gats de la sorra i els van posar collarets per poder-los seguir, fent descobriment sorprenents que contradiuen moltes de les coses que se’n pensaven.

Podria ser l’únic felí nòmada que existeix

En primer lloc, el seu territori, que es pensava que era d’uns 50 quilòmetres quadrats, és enormement més gran. De fet, un dels gats de la sorra es va moure en una àrea de més de 1.750 quilòmetres quadrats en poc més de sis mesos. Pel que sembla, viatgen més distància que cap altre gat de la seva mida, arribant a xifres més habituals en tigres, lleons i lleopards. A més, el seu estil de vida probablement és nòmada, movent-se segons les pluges i altres condicions ambientals, un fet que no s’ha vist mai en cap altre felí.

Aquests felins podrien ser els únics al món que tenen un comportament nòmada | Malene Thyssen / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Aquests felins podrien ser els únics al món que tenen un comportament nòmada | Malene Thyssen / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Diversos factors n’amenacen el futur

Tot i que això darrer no està demostrat totalment, sembla clar que el seu entorn és clau per a la seva vida i el seu comportament, i això pot afectar el seu futur. Tot i que ara mateix es pensa la seva extinció és lluny, la informació d’aquest darrer estudi indica que les seves poblacions podrien ser molt més petites que no es pensava i que, per tant, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura hauria de reavaluar la seva situació a la Llista Vermella. Al cap i a la fi, tenen uns hàbitats molt concrets, recursos escassos i un ecosistema molt fràgil.

A més d’aquests perills, en corren d’altres, com ara els causats pels gossos pastors, que a vegades els cacen, i el contagi de malalties per part de gats domèstics. A més, també se’n capturen alguns per al comerç il·legal de mascotes. Així doncs, conclouen els investigadors, caldria augmentar la recerca en aquests animals en tots els seus hàbitats per obtenir informació més precisa de quants són, com viuen, la seva situació actual i les amenaces que els afecten.

Més notícies
Els gats assilvestrats són una gran amenaça per a moltes espècies animals
Austràlia, en guerra contra els gats silvestres, vol matar-ne dos milions fins el 2020
Els felins que corren lliures per l'illa són l'amenaça més gran per a la seva biodiversitat, és per això que fins i tot hi ha un ajuntament que ofereix 10AUD (6,3€) per cada gat mort
El número de tigres de Bengala que diuen al Nepal ha augmentat molt durant els darrers anys | Wikimedia Commons
La població de tigres del Nepal s’ha triplicat en poc més de 10 anys
Aquests grans felins eren a punt de desaparèixer però s'ha aconseguit protegir-los
Observar atentament algunes coses que fa el teu gat et pot ajudar a saber com de còmode està quan és amb tu
4 maneres de saber si caus bé al teu gat
La ciència pot ajudar-te a saber si li agrades o només et tolera perquè l'alimentes
Un exemplar de puma, en una imatge d'arxiu | Pixabay
Un puma ataca un home mentre es banyava a un jacuzzi
Els fets van tenir lloc als Estats Units i només van resultar en ferides lleus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa