MonPlaneta
La població de tigres del Nepal s’ha triplicat en poc més de 10 anys
  • CA

Els tigres de Bengala en estat salvatge havien estat a punt de desaparèixer del Nepal però han experimentat una recuperació increïble. En poc més de 10 anys, des del 2009, la població d’aquests grans felins s’ha multiplicat gairebé per tres, segons es va encarregar d’anunciar, molt satisfet, el primer ministre del país, Sher Bahadur Deuba.

El cens de 2022 va revelar que, a dia d’avui, al Nepal hi viuen 355 tigres en estat salvatge, un augment de 190% respecte les xifres de 2009. En aquest cens es van obrir gairebé 20.000 quilòmetres quadrats –més del 10% del país– i s’hi van invertir gairebé 17.000 dies de treball de l’equip que es trobava sobre el terreny.

El tigre de Bengala es troba amenaçat d'extinció | Wikimedia Commons
El tigre de Bengala es troba amenaçat d’extinció | Wikimedia Commons

Un pacte internacional de conservació

En declaracions a la cadena nord-americana CNN, Ginette Henley, del Fons Mundial per a la Natura, recorda que els tigres, tant al Nepal com a la resta d’Àsia, es trobaven “en un declivi continuat” a causa del tràfic il·legal d’espècies, la caça furtiva i la pèrdua dels seus hàbitats. Així, l’any 2021 “era clar” que, sense un esforç conjunt, acabarien desapareixent.

És per això que, en aquell moment, diversos països es van proposar duplicar el número de tigres de cara al 2022. El Nepal és el primer d’aquests països que fa públiques les dades de 2022 i, de moment, sembla que ha agafat la davantera pel que fa a la recuperació d’aquests animals.

Els tigres, tot i que continuen amenaçats, s'estan recuperant en alguns indrets | Wikimedia Commons
Els tigres, tot i que continuen amenaçats, s’estan recuperant en alguns indrets | Wikimedia Commons

El Nepal, un exemple per a tot el món

El cert és que el país destaca pels seus esforços per conservar diverses espècies però, especialment, pels que han servir per salvar els tigres. El govern s’ha pres molt seriosament aquesta responsabilitat i ha pres diverses mesures que han tingut molt èxit. Una d’especialment beneficiosa han estat els corredors de fauna, que connecten hàbitats que havien quedat fragmentats. Els tigres, quan creixen, han de dispersar-se, cosa que resulta molt difícil si la urbanització i les infraestructures els confinen a espais cada cop més aïllats.

La participació ciutadana, però, també ha resultat molt important, ja que no només han treballat per reforestar els corredors de fauna, per exemple, sinó que són una part importantíssima del manteniment dels hàbitats dels tigres que, a més, els donen feina com a atracció turística. D’altra banda, també s’han solucionat els possibles problemes de coexistència amb una xifra cada cop més gran de tigres, protegint els ramats i els pobles per impedir atacs i compensant les possibles pèrdues dels ramaders.

Un tigre de Bengala als Sundarbans | Dibyendu Ash (CC)
Un tigre de Bengala als Sundarbans | Dibyendu Ash (CC)

Unes accions que beneficien moltes més espècies

Protegir els tigres, és clar, vol dir protegir el seu hàbitat, i això vol dir que les accions posades en marxa han tingut efectes beneficiosos per a molt animals i plantes més. El territori natural de cada tigre és enorme, d’uns 100 quilòmetres quadrats, i per tant ajudar-los a ells és ajudar tot l’ecosistema, incloent algunes zones de bosc que són enormes embornals de carboni.

L’èxit del Nepal, però, no ens ha de fer perdre la perspectiva de quina és la situació global dels tigres. Des de l’any 2000, aquests felins han desaparegut del Vietnam, Laos i Cambodja, mentre que a l’Índia, com al Nepal, s’estan recuperant. Actualment, segons el Fons Mundial per a la Natura, queden uns 3.900 tigres en estat salvatge al món.

Més notícies
La Lola va parir els seus dos cadells bessons el passat 2 de juliol | Oklahoma City Zoo
Neixen dos cadells bessons de tigre de Sumatra en un zoo dels Estats Units
L'espècie es troba en perill crític d'extinció i en queden menys de 500 en estat salvatge
Reproducció de tigres de dents de simitarra alimentant-se d'un petit mamut | Mauricio Antón
Els tigres de dents de sabre caçaven i es menjaven cries de mamut
L'estudi de fòssils d'aquests animals ha permès saber moltes coses sobre la seva alimentació
Un tigre dona positiu per coronavirus a un zoo dels Estats Units
Hi ha sis grans felins del mateix centre que s'han posat malalts, probablement contagiats per un treballador asimptomàtic
Cadells de tigre siberià a l'est de Rússia
Imatges úniques de cadells de tigre siberià a l’est de Rússia
L'espècie, la més rara entre tots els tigres, està greument amenaçada d'extinció. La descoberta d'aquests cadells podria indicar que els esforços per preservar-la estan funcionant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa