MonPlaneta
4 maneres de saber si caus bé al teu gat

Coneixent el comportament del teu gat, pots saber si li caus bé o si només et tolera perquè li dónes un sostre i aliments. La ciència et pot ajudar a descobrir-ho, i això és precisament el que fa Emily Blackwell, professora de Comportament i Benestar Animal de la Universitat de Bristol (Anglaterra) en un article publicat a ‘The Conversation’.

Una qüestió evolutiva

Els gats, diu, potser no són tan freds i esquerps com s’acostuma a pensar. No obstant això, i a causa de la seva història evolutiva, són més independents que els gossos. Al cap i a la fi, mentre els cànids acostumen a ser animals que viuen en grups socials, els felins són gairebé sempre solitaris, encara que, durant el procés de domesticació, els gats acabessin desenvolupant alguns trets de sociabilitat tant amb altres gats com, també, amb els humans.

Així doncs, tot i que no siguin tan ‘enganxosos’ com la majoria de gossos, també poden mostrar afecte a les persones i valorar molt la seva companyia. Això, però, té força a veure en com els van tractar de petits. En qualsevol cas, quan ho fan, és de la mateixa manera que ho farien amb altres gats, de manera que cal fixar-se en algunes pistes que potser, per a nosaltres, no són tan evidents.

Els gats es comporten amb les persones com ho farien amb qualsevol altre gat, i per tant cal “entendre” el seu llenguatge | Feliway

1– Et deixa la seva olor

Com a animals solitaris, l’habilitat dels felins per enviar-se missatges a distància i sense veure’s és important, i els gats domèstics han heretat aquesta manera de comunicar-se. Així, fan servir l’olor per identificar els integrants del seu grup social o la seva família, compartint una mena d’“olor grupal” segregada per glàndules del llum, el cap i al voltant de les orelles. Així, quan es refreguen contra persones o objectes, vol dir que hi estan còmodes i que les identifiquen com de confiança deixant-hi la seva olor.

2– Fixa’t en com et reben

Un dels senyals més clars per saber si caus bé al teu gat és com et rep. Quan ho fan, mostren senyals que apunten que estan còmodes i es poden o et pots apropar, senyals que nosaltres també podem llegir. Si té la cua alçada, per exemple, indica familiaritat, confiança i afecte, i si agafa forma de signe d’interrogació pot ser o bé una salutació o bé una invitació a jugar. Si emboliquen la cua a la teva cama, a més, també t’estan demostrant la seva amistat.

D’altra banda, és clar, hi ha el tipic gest de tombar-se i mostrar-te la panxa, una part vulnerable del seu cos que només ensenyaria a algú en qui confia moltíssim. Tot i això, cal recordar que no vol dir que vulguin que els acariciïs la panxa, ja que prefereixen que ho facis al cap i al clatell. De fet, intentar tocar la panxa d’un gat el pot dur a marxar corrent o fins i tot a atacar-te.

Finalment, dos senyals més: si et donen copets amb el cap, es pot considerar l’equivalent felí de xocar de mans, cosa que només fant amb els seus amics més propers o en qui confien més. I si fan una mena de miol/xiulet quan et veuen, és que s’alegren que siguis amb ells.

3– El parpelleig

Els gats transmeten molta informació a través dels ulls. Així, quan es troben amb un humà o un altre gat que no coneixen o en qui no confien, el miren fixament, sense parpellejar ni una sola vegada. En canvi, si és algú amb qui tenen confiança, poden parpellejar a poc a poc, un senyal de confiança i fins i tot d’afecte, una mena de somriure felí. Per comunicar-te amb ell, pot provar de fer el mateix quan et mira. Si et torna el parpelleig, hi estàs establint una relació més íntima, cosa que pot ser especialment útil amb els gats que no es deixen tocar.

4– Se t’apropa

Els gats protegeixen molt el seu espai personal i no els agrada que ningú se’ls apropi gaire sense permís. Així doncs, si et deixa que t’hi acostis, és una bona senyal, especialment si el contacte és habitual o dura molta estona. Finalment, és clar, si es fa una bola a la teva falda per dormir és un signe inequívoc que confien molt amb tu, com també ho és que et llepi, encara que no sigui una sensació especialment agradable.

Més notícies
Els gats poden ser portadors del virus de la Covid i, pel que sembla, també transmetre'l als humans

Primer cas detectat al món d’una persona contagiada de Covid per un gat

Ha passat a Tailàndia, on un d'aquests animals va encomanar la malaltia a un veterinari
:  - Mobile
El dunnart de l'Illa dels Cangurs, també conegut com a ratolí d'Aitken, podria desaparèixer ben aviat, devorat pels gats

El ratolí marsupial que va sobreviure al foc i es podria extingir pels gats

Després d'haver superat miraculosament els enormes incendis d'Austràlia, podria desaparèixer devorat pels felins
:  - Mobile
La rata bebé és d'una mida similar a una moneda | RSPCA

Una rata bebé minúscula se salva de l’atac d’un gat

:  - Mobile
Els gats assilvestrats són una gran amenaça per a moltes espècies animals

Austràlia, en guerra contra els gats silvestres, vol matar-ne dos milions fins el 2020

Els felins que corren lliures per l'illa són l'amenaça més gran per a la seva biodiversitat, és per això que fins i tot hi ha un ajuntament que ofereix 10AUD (6,3€) per cada gat mort
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa