MonPlaneta
Les ‘gambes pistola’ joves són els animals més ràpids del mar

Com ens recordava el desaparegut Víctor Nubla al darrer article de la seva sèrie ‘Bestiari no al·legòric’, les ‘gambes pistola’ són entre els animals més ràpids que hi ha sota el mar, trencant la barrera del so amb les seves pinces. En un article publicat a la revista ‘Journal of Experimental Biology’, però, un equip d’investigadors exposa com els exemplars joves d’aquests mateixos animals són fins a 20 cops més ràpids que els adults, amb l’acceleració més ràpida que s’ha vist mai sota l’aigua.

Un tret espectacular

Per frenar els depredadors o altres competidors, les ‘gambes pistola’ creen ones de xoc amb les seves pinces, emmagatzemant energia al seu exoesquelet, de manera semblant a la corda d’un arc, i alliberant-la disparant un raig d’aigua. Les bombolles que es formen al darrere implosionen, alliberant moltíssima energia, fent un gran soroll i emeten un flaix de llum que sembla el del Sol.

Si bé fa poc es va descobrir com ho fan aquests animals perquè aquesta arma no els fereixi a ells mateixos, fins ara no se sabia a partir de quin moment del seu desenvolupament eren capaços d’emprar aquesta arma tan poderosa. En aquest estudi, es va fer un seguiment d’aquests crustacis al laboratori, descobrint que quan només tenen un mes i medeixen menys d’un centímetre de llargada, ja ho poden fer.

Una velocitat increïble

En veure-ho, els investigadors van decidir enregistrar-les amb càmeres de vídeo d’alta velocitat per mirar de calcular-ne la velocitat. Per bé que el resultat final sembla el mateix, les pinces dels exemplars joves de ‘gamba pistola’ acceleren 20 cops més ràpidament que els dels adults: 600 quilòmetres per segon al quadrat, el mateix orde de magnitud que la bala d’una pistola de 9mm quan surt disparada.

Tot plegat passa en menys d’un mil·lisegon, però les càmeres emprades, que graven a 300.000 frames per segon, permeten alentir el moviment 10.000 vegades i permetre que els humans veiem tot el procés. Tot i que sovint no acabaven de disparar bé, les gambes joves ho anaven provant, cosa que fa pensar als investigadors que podrien estar practicant i exercitant els músculs necessaris per fer-ho.

Més notícies
'Foto finish' d'una cursa de 100 metres llisos | Wikimedia Commons
Per què els animals de quatre potes esprinten millor?
Estudien les característiques que permeten les màximes velocitats en animals, explicant per què els humans no els podran atrapar mai
Reproducció d'un carcarodontosàurid corrent
Alguns dinosaures haurien pogut caçar els humans més veloços del món
Unes petjades de teròpode trobades a La Rioja apunten a velocitats superiors als 44km/h
El dragó ratllat de l'oest és un petit llangardaix que, sorprenentment, s'alimenta fins i tot d'escorpins adults | Wikimedia Commons
Esbrinen com ho fa una espècie de dragons per menjar escorpins verinosos
El vídeo s'ha de mirar a càmera lenta per veure com el sacseja i colpeja fins a incapacitar-lo perquè no el piqui
El Saccorhytus coronarius és un dels animals més misteriosos i sorprenents que s'han descobert mai | Universitat de Cambridge
Resolen el misteri de la criatura amb boca però sense anus
Va viure fa 500 milions d'anys i d'ençà que va ser descobert havia confós els científics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa