MonPlaneta
Alguns dinosaures haurien pogut caçar els humans més veloços del món
  • CA

Unes petjades de dinosaure trobades al Barranc Perdut (Enciso, La Rioja) indiquen que fins i tot els velocistes més ràpids d’entre els humans no haurien pogut fugir si els haguessin pogut caçar. En un article publicat a ‘Scientific Reports’, un equip d’investigadors explica com les empremtes examinades apunten a velocitats d’entre 37,2 i 44,6 km/h, semblants o superiors a la que va assolir el jamaicà Usain Bolt quan va batre el rècord dels 100m llisos l’any 2009.

Segons sembla, les petjades pertanyien a teròpodes, un grup de dinosaures carnívors bípedes entre els quals hi havia alguns dels depredadors més perillosos que ha vist la Terra, com el mateix Tyrannosaurus Rex. Un d’ells, el que va deixar les marques més grans al sòl, sembla que corria a una velocitat d’entre 23,3 i 37,2km/h. Una velocitat considerable però que sembla poca cosa al costat de l’altre dinosaure, més petit, que corria a una velocitat que anava entre els 31,7 i els 44,6 km/h. En comparació, l’home més ràpid de tots els temps, Usain Bolt, va aconseguir el rècord mundial dels 100m llisos a una velocitat mitjana de 43,9km/h.

Una de les empremtes analitzades | Pablo Navarro Lordés

A quina espècie concreta pertanyen aquestes petjades, però, és tot un misteri, tot i que les hipòtesis es mouen al voltant de la família dels espinosàurids i els carcarodontosàurids. A més, sembla que les dues files d’empremtes analitzades corresponien a exemplars de la mateixa espècie, per bé que de mides diferents, i devien viure fa entre 100 i 145 milions d’anys. Un teròpode típic, excloent els mes grans i els més petits, media uns 2 metres d’alçada i entre 4 i 5 de llargada.

Del primer animal, el més pesant, se’n van analitzar cinc empremtes mentre que, del segon, se’n van estudiar set. Tenir l’oportunitat de treballar amb petjades de dinosaures corrent és excepcional. Gràcies a això, van poder mesurar les marques en sí i també la distància entre elles, arribant a una conclusió aproximada de a quina velocitat anaven quan les van deixar. També van tenir en compte quina devia ser la seva alçada màxima, en base a la mida de les petjades, i la distància entre elles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa