MonPlaneta
Esbrinen com ho fa una espècie de dragons per menjar escorpins verinosos
  • CA

Els dragons ratllats de l’oest són una espècie nativa del sud-oest dels Estats Units i el nord-oest de Mèxic. Amb una llargada total d’entre 10 i 15 centímetres, no semblen precisament uns depredadors voraços, i el cert és que, normalment, s’alimenten de petits insectes i aranyes. No obstant això, també són un dels pocs animals que controla la població d’escorpins de la zona àrida on viu, ja que no només es menja les seves cries sinó que, a vegades, també caça adults.

En un article publicat a la revista ‘Biological Journal of the Linnean Society’, un equip d’investigadors revela com ho fan aquests dragons per alimentar-se d’escorpins adults que, a la regió que habiten, sovint són molt verinosos, especialment per un animal de la seva mida. El portal ‘Science News’, que s’ha fet ressò de la publicació d’aquest estudi, fins i tot ha aconseguit imatges en vídeo que ha publicat perquè puguem veure com un dragó sacseja i colpeja repetidament un escorpí a gran velocitat per estabornir-lo i poder-lo devorar. Tot passa tan ràpid que cal veure-ho a càmera lenta per entendre què passa.

Una descoberta sorprenent i amb moltes incògnites

La primera vegada que es va observar aquest comportament va ser als anys noranta, quan el responsable d’aquest estudi, el biòleg Rulon Clark, de la Universitat Estatal de San Diego. Clark va filmar diversos animals i, en un moment, va veure un dragó ratllat de l’oest caçant un escorpí de les dunes, també anomenat escorpí gegant de la sorra.

En comptes d’allargar el coll, agafar-lo, mastegar-lo i empassar-se’l, amb els escorpins la cosa funciona d’una altra manera. Els dragons mosseguen la presa i comencen a sacsejar-se molt ràpidament endavant i enrere, esclafant l’escorpí contra el terra a una velocitat sorprenent. Aquest comportament, que s’havia observat en altres carnívors més grans, i fins i tot en els dofins, ha estat tota una sorpresa en els dragons.

Que s’hagi pogut observar, i fins i tot gravar en vídeo, no vol dir que s’hagi entès gaire més sobre aquest comportament. Sabem que existeix, sí, però no sabem com de comú és i tampoc quins efectes concrets té, és a dir, si mata l’escorpí, l’immobilitza, mira de trencar-li el fibló… En qualsevol cas, de moment, tenim aquestes imatges espectaculars i inesperades d’un petit llangardaix caçant un animal verinós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa