MonPlaneta
Uns fongs ajuden una plaga dels boscos a seleccionar quins arbres mataran

Els fongs juguen un paper importantíssim a l’hora d’ajudar una plaga dels boscos a seleccionar quins arbres atacaran i mataran. A la revista ‘PLOS Biology’, un equip d’investigadors presenta un descobriment sorprenent que aporta informació molt interessant sobre uns escarabats que estan destrossant els boscos d’Europa.

Una plaga cada cop més greu

L’escarabat europeu de l’avet (Ips typographus) és un insecte que s’alimenta i es reprodueix a l’interior dels arbres i que forma part d’una familia que, durant els darrers anys, ha afectat molt greument els boscos de tot el món. Les seves víctimes, però, tenen defenses químiques per defensar-se’n… fins que, com explica aquest article, els fongs les canvien per atreure els escarabats, cosa que explicaria per què ataquen tots els mateixos arbres. Un problema especialment greu en un moment on, a Europa, el canvi climàtic està fent que els boscos siguin més vulnerables a les invasions d’insectes.

Els escarabats de l'avet ataquen tots els mateixos arbres, fent que exemplars sans morin ràpidament | James Lindsey / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Els escarabats de l’avet ataquen tots els mateixos arbres, fent que exemplars sans morin ràpidament | James Lindsey / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Les defenses naturals fallen

Les coníferes, els objectius d’aquests escarabats, deuen la seva olor als compostos químics que produeixen per tot tipus de raons. Una d’elles, precisament, és atrapar i enverinar els invasors fent servir, per exemple, la resina. En el cas d’aquests insectes, però, sembla que no funciona, i els investigadors han volgut esbrinar si els fongs hi tenien alguna cosa a veure. Al cap i a la fi, se sap que aquests organismes modifiquen els compostos químics del seu voltant per alimentar-se o protegir-se i a més algunes espècies s’associen tot sovint a la presència dels escarabats de l’avet.

Els fongs fan que els arbres atreguin els escarabats

Així doncs, els investigadors van comparar els compostos químics alliberats per arbres infestats per diversos fongs amb els que alliberen els arbres no infectats. Segons han pogut esbrinar, la presència dels fongs canvia el seu perfil químic, fent que més de la meitat dels compostos que deixen anar a l’aire com a part de les seves defenses siguin diferents dels altres. I aquí és on entren els escarabats, que poden detectar alguns d’aquests productes, tal com s’ha pogut comprovar en experiments al laboratori.

Aquests fongs, quan infesten un arbre, canvien els químics que emeten i atreuen els escarabats, contribuïnt a matar-los | Dineshkumar Kandasamy i Veit Grabe (CC BY 4.0)
Aquests fongs, quan infesten un arbre, canvien els químics que emeten i atreuen els escarabats, contribuïnt a matar-los | Dineshkumar Kandasamy i Veit Grabe (CC BY 4.0)

De fet, l’olor combinada d’aquests compostos i de les feromones dels escarabats fa que aquests insectes barrinin més ràpidament l’escorça dels arbres. Així, sembla que els químics modificats pels fongs ajuden els esbarabats a saber on alimentar-se i reproduir-se. D’alguna manera, els permet ‘saber’ que el fong està debilitant les defenses dels arbres i que, per tant, són més fàcils d’atacar. Així és com un arbre aparentment sa és atacat per un munt d’escarabats alhora, causant-li la mort.

Un possible punt feble

Aquesta tècnica, però, podria girar-se en contra seva. A dia d’avui, les trampes per a escarabats que es fan servir a Europa només contenen feromones per atreure’ls. Combinar-les amb els productes químics que alliberen els arbres infestats de fongs, però, podria servir per atreure’n encara més i fer-les més efectivs a l’hora d’eliminar-los. Aquest descobriment, doncs podria dur al desenvolupament de noves eines per combatre les plagues d’escarabats destructors i protegir uns arbres que, durant els propers anys i dècades, podrien estar cada cop més amenaçats.

Més notícies
Retirada de vegetació invasora de les dunes de les platges metropolitanes | Àrea Metropolitana de Barcelona
L’ONU alerta de l’arribada de plagues més destructores
Les malalties que provoquen a les plantes costen més de 220.000 milions de dòlars anuals
Aquestes aranyes podrien ser una gran ajuda per controlar algunes plagues molt destructives | Olaf Leillinger / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)
Avaluen el potencial de les aranyes per controlar plagues dels cultius
Una prova demostra la seva capacitat de protegir els conreus de manera respectuosa amb el medi ambient
Els conills que a dia d'avui són una invasió terrible a Austràlia podrien descendir, en la major part, de dues dotzenes de conills salvatges anglesos | CSIRO
Identifiquen l’origen de la gran plaga de conills que assola Austràlia
Les anàlisis demostren que la immensa majoria provenen de dues dotzenes d'animals arribats el Nadal de 1859
Exemplar de bernat mabrejat | ACN
Crida a la població per controlar la plaga del bernat marbrejat
Les pèrdues que provoca als cultius, alerten les administracions i els científics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa