MonPlaneta
Crida a la població per controlar la plaga del bernat marbrejat
  • CA

Durant la tardor, el bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) busca racons on amagar-se i passar-hi els mesos més freds. A la primavera, torna a sortir per alimentar-se i reproduir-se. És un dels moments en què es detecten més fàcilment perquè entren a les cases o als coberts i a les casetes exteriors de terrasses, jardins i parcel·les agrícoles. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural crida als municipis de Catalunya per identificar els focus de la plaga i prendre accionsper evitar que a la primavera es desplaci cap cultius. 

Aquest insecte asiàtic és present a diversos països d’Europa. S’alimenta d’una gran varietat de plantes i pot causar danys a nombrosos cultius, a més de viure a costa d’altres espècies de plantes, arbres i arbustos, tant silvestres com als carrers i espais verds urbans. El Departament d’Acció Climàtica coordina amb l’IRTA el seguiment, estudi i control de la plaga. Les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) també ajuden a la seva vigilància i control, i també el Servei de Sanitat Vegetal i la ciutadania a través d’‘Hhwanted’ dins del portal Natusfera, a través de l’app o el web. La plaga es va detectar a Catalunya l’any 2016 a Girona i s’ha anat estenent per diversos municipis, especialment del litoral. Aquest 2021, juliol, agost i setembre, període més actiu de la plaga, la major part de les deteccions s’han localitzat a les comarques litorals de Barcelona i Girona. Enguany ja s’han detectat danys atribuïbles a la plaga en algunes plantacions fructícoles de Girona i també a cultius d’horta del Baix Llobregat.

Un exemplar de bernat marbrejat | Wikimedia Commons
Un exemplar de bernat marbrejat | Wikimedia Commons

La Diputació de Barcelona, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat  i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han fet una crida específicament als habitants del Baix Llobregat, especialment als més propers al Parc Agrari i a la pagesia, perquè col·laborin amb el control de la plaga i eliminin els exemplars que trobin. El Baix Llobregat és una de les comarques més afectades de Catalunya, i s’han detectat exemplars a tots els municipis. Enguany, però, la seva incidència a Catalunya ha estat més baixa que l’any 2020, ja la primavera i l’estiu han estat secs i calorosos. Això hi ha tingut un efecte directe perquè els ous no sobreviuen a temperatures superiors a 33,5º C. Molts individus juvenils moren si la humitat és baixa, però si la pròxima primavera és plujosa podríem tenir un altre pic i seria una amenaça molt greu per als cultius.

Els experts demanen a la gent que, si veuen un bernat marró marbrejat, l’eliminin. L’insecte s’assembla a altres espècies de bernats autòctons, per això els experts indiquen que per identificar-lo cal fixar-se en les antenes, amb dues franges blanques cadascuna. A la part dorsal del cos tenen un patró de color marró marbrejat, i també cal fixar-se en el ventre, que no té espina. Aquests insectes es poden capturar amb facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora o a darrera hora del dia. En aquestes franges horàries es mouen més lentament perquè la temperatura és més baixa; al migdia estan més actius, costen més de capturar i volen. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús d’insecticides.

Exemplar de bernat marró marbrejat
Exemplar de bernat marró marbrejat

El bernat marró marbrejat no pica ni mossega les persones però viu en entorns quotidians com l’urbà, l’agrícola i també el medi natural. Quan són juvenils, s’alimenten de fulles i tiges d’arbres ornamentals, arbres fruiters, cultius hortícoles o conreus extensius. Els adults provoquen els efectes més greus, ja que s’alimenten dels fruits, que en resulten deformats i perden el valor econòmic i nutricional. L’IRTA i el Departament d’Acció Climàtica treballen en totes les línies de control, com ara el disseny de trampes, la utilització de xarxes d’exclusió, l’avaluació de l’eficàcia dels insecticides i la utilització de feromones, en la monitorització i el control i en l’estudi dels agents de control que puguin estar presents a Catalunya. A banda d’aquests estudis, els experts adverteixen que l’única solució per fer front al problema és que la ciutadania hi participi. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa