MonPlaneta
Una elefanta aprèn a pelar plàtans, sorprenent els seus cuidadors

La Pang Pha, una elefanta africana que viu al Zoo de Berlín (Alemanya), ha après a pelar plàtans, una nova habilitat que ha sorprès molt els seus cuidadors. En un article publicat a ‘Current Biology’, es posa aquest cas com a exemple de les grans capacitats cognitives i de manipulació que tenen aquests animals, i també apunten a alguns altres factors importants sense els quals aquest comportament no seria possible.

Un comportament que requereix una combinació única de factors

És ben sabut que als elefants els agraden els plàtans. La majoria, però, no els pelen abans de menjar-se’ls com fem els humans. Pang Pha, en canvi, quan ha de menjar-se un plàtan groc-marró, el trenca i després el sacseja fins que el seu contingut cau de l’interior. Aleshores, deixa la pela a un costat i se’l menja. Els investigadors consideren gairebé segur que aquesta elefanta va adoptar aquest comportament dels seus cuidadors i que és fruit d’una combinació única de factors: habilitat, velocitat, individualitat i l’origen humà de la ‘idea’.

En el cas dels plàtans verds o grocs, Pang Pha se’ls menja sencers. Si són marrons, en canvi, no els vol. Si es troben en un estadi intermig, grocs amb punts marrons, és quan l’elefanta decideix pelar-los. Això, curiosament, va fer que els cuidadors triguessin a entendre què estava fent i, alhora, va ser la particularitat que els va dur a començar a estudiar aquest comportament. De fet, encara hi ha una altra curiositat: si Pang Pha és enmig d’un grup d’elefants i se’ls dóna una pila de plàtans grocs-marrons, se’n menja tants com pot i només pela el darrer.

L’origen segurament és humà però mostra les enormes capacitats dels elefants

Sobre l’origen d’aquest comportament, que no s’ha observat en cap altre elefant del zoològic, els científics tenen una teoria: Pang Pha va ser criada molt de prop al mateix parc per persones humanes, que no li van ensenyar mai a pelar plàtans però que l’alimentaven amb plàtans pelats. Així doncs, és possible que aprengués a fer-ho per aprenentatge observacional.

De fet, hi ha informes d’elefants africans que apunten que poden interpretar alguns gestos humans i també classificar persones segons el grup ètnic a què pertanyen. El que no s’havia vist mai, però, és que un elefant aprengués un comportament de manipulació d’objectes complex i d’origen humà. No obstant això, que la Pang Pha hagi après a pelar plàtans és una mostra de les grans habilitats cognitives i de la destresa sorprenent d’aquests animals.

Més notícies
Un dels orangutans fent servir les eines | PLOS ONE
Els orangutans saben fer servir eines de manera instintiva
Fins ara es pensava que el coneixement es transmetia per imitació
Les cacatues de Goffin tenen unes habilitats que, fins ara, només s'havien observat en humans i ximpanzés | Thomas Suchanek
Unes cacatues se sumen a la llista d’animals que saben combinar eines
Les aus són les úniques en què s'ha descobert aquesta capacitat a més dels ximpanzés i els humans
El fraret atlàtic que va ser observat a Islàndia
VÍDEO | Un fraret rascant-se amb un pal amplia la llista d’animals que fan servir eines
Una sèrie d'observacions demostren que aquesta petita au marina també és capaç dels processos necessaris per emprar estris, encara que sigui d'una manera molt simple
Els Tursiops aduncus, com s'ha descobert, fan servir els coralls i les esponges com si fossin la seva 'farmàcia' | Wikimedia Commons
Els dofins també fan servir esponges per netejar-se la pell
Els compostos que segreguen tant aquestes com els coralls els serveixen per mantenir-se nets i sans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa