MonPlaneta
Unes cacatues se sumen a la llista d’animals que saben combinar eines

Les cacatues de Goffin (Cacatua goffiniana) s’han sumat a la llista d’animals que s’ha demostat que poden fer servir eines de manera combinada. Segons un article publicat a la revista ‘Current Biology’, doncs, aquesta espècie d’aus se suma als ximpanzés a la llista d’animals no-humans que tenen aquesta capacitat, mostrant clarament que una capacitat cognitiva que sovint s’atribueix només als nostres parents més propers pot existir a altres branques del regne animal.

Fer servir eines o fer-ne servir una ‘capsa’

Fa temps que se sap que hi ha un número significatiu d’animals que saben fer servir eines, però no ens fan servir diverses alhora com si fos una ‘capsa d’eines’, per dir-ho així. L’únic cas conegut fins ara era el dels ximpanzés, que saben que per alimentar-se de tèrmits necessiten un pal punxegut per obrir l’entrada dels nois i un altre per buscar el menjar.

Una cacatua de Goffin | hecth1969 / Wikimedia Commons (CC BY 2.0 de)
Una cacatua de Goffin | hecth1969 / Wikimedia Commons (CC BY 2.0 de)

En el cas de les cacatues, se sap que poden fer servir fins a tres pals diferents per obrir fruites, però no era clar si les entenien com un conjunt d’eines o com eines individuals que anaven resultant necessàries a mesura que hi havia nous problemes. Així doncs, es va dissenyar un experiment per respondre a aquesta pregunta.

Els experiments ho demostren

Quan es va provar si aquests animals podien aprendre a fer servir diverses eines per accedir a menjar, en aquest cas un anacard, 6 dels 10 participants ho van fer, i dos d’ells, coneguts per la seva destresa amb les eines, ho van fer en menys de 35 segons. En anar posant i traient les barreres a l’aliment, es va comprovar com els ocells, clarament, sabien per a quina eina servia cada cosa i quines havien de fer servir en cada moment. Alguns, de fet, fins i tot van aconseguir fer servir les dues eines alhora per anar més ràpid.

Per bé que és possible que els cacatues criades en un laboratori mostrin tenir moltes més habilitats de les que farien servir de manera habitual en estat salvatge, el resultat d’aquests experiments palesa que són capaços de fer-ho i que, per tant, que tenen unes capacitats cognitives sorprenents i que van més enllà de els que, sovint, atribuïm als ocells.

Més notícies
El fraret atlàtic que va ser observat a Islàndia

VÍDEO | Un fraret rascant-se amb un pal amplia la llista d’animals que fan servir eines

Una sèrie d'observacions demostren que aquesta petita au marina també és capaç dels processos necessaris per emprar estris, encara que sigui d'una manera molt simple
:  - Mobile
Un dels orangutans fent servir les eines | PLOS ONE

Els orangutans saben fer servir eines de manera instintiva

Fins ara es pensava que el coneixement es transmetia per imitació
:  - Mobile
Els Paranthropus tenien eines que els permetien tallar la pell dels hipopòtams | Homa Peninsula Paleoanthropology Project

Les eines de pedra van ser inventades fa gairebé 3 milions d’anys

Un nou descobriment refuta la idea que els 'Homo' van ser els primers a fer-les servir
:  - Mobile
Els Tursiops aduncus, com s'ha descobert, fan servir els coralls i les esponges com si fossin la seva 'farmàcia' | Wikimedia Commons

Els dofins també fan servir esponges per netejar-se la pell

Els compostos que segreguen tant aquestes com els coralls els serveixen per mantenir-se nets i sans
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa