MonPlaneta
Els orangutans saben fer servir eines de manera instintiva
  • CA

Un nou estudi ha demostrat que els orangutans, fins i tot en captivitat i sense cap tipus d’entrenament, són capaços de dur a terme dues passes molt importants en la seqüència de fer servir eines: fer servir una pedra com un martell i una pedra esmolada per tallar. Aquesta capacitat ha estat descoberta per Alba Motes Rodrigo, de la Universitat de Tubíngia (Alemanya), i contradiu el que es pensava fins ara, és a dir, que aquests simis aprenien per imitació.

A l’estudi, que ha estat publicat a la revista ‘PLOS ONE’, s’explica com es va posar a prova la capacitat de fabricar i fer servir eines de dos orangutans mascles captius del zoo de Kristianland, a Noruega. Aquests dos animals mai no havien vist aquestes pràctiques ni tampoc se’ls havia entrenat. A cadascun d’ells se’ls va donar un martell, una pedra preparada i dos trencaclosques amb un esquer. Per arribar al menjar, calia tallar una capa de silicona.

Una cria d'orangutan de Borneo | Pixabay
Una cria d’orangutan de Borneo | Pixabay

Tots dos animals van fer servir el martell per picar les parets i el terra del seu recinte, però a cap dels dos se li va acudir fer-lo servir per trencar la pedra buida i convertir-la en un objecte tallant. En un segon experiment, se’ls va donar una pedra esmolada, i un dels orangutans la va fer servir per tallar la silicona i resoldre el trencaclosques, en la primera demostració que s’ha vist mai d’aquests animals tallant sense haver rebut entrenament o haver-ho après de la “cultura” del seu grup.

Després es va voler investigar si aquests simis també podien aprendre les passes que els faltaven a través de l’observació. Al Zoo de Twycross, al Regne Unit, els investigadors van posar-se a esmolar pedres davant de tres orangutans femella. Després d’aquesta demostració, una d’elles va fer servir el martell de la mateixa manera que havia vist, obtenint una pedra esmolada.

Orangutan de Sumatra | Wikimedia Commons
Orangutan de Sumatra | Wikimedia Commons

El primer experiment ha aconseguit mostrar, per primera vegada, l’ús espontani d’eines sense haver rebut instruccions o models humans o d’altres orangutans. Les seves observacions indiquen que l’ús d’eines de pedra té dos prerequisits que ja devien existir fa 13 milions d’anys, en l’època del darrer avantpassat comú entre els orangutans i els humans. Ara sabem que aquests cosins poden fer servir una pedra com a eina de tall de manera espontània i, també, que saben fer servir els martells per picar i que, a vegades, això dóna pedres tallants com a resultat.

Més notícies
Goril·la
Els científics fan una crida a protegir els grans simis de l’amenaça del coronavirus
Per la seva proximitat amb els humans, el virus podria mutar fàcilment i afectar aquests animals, molts dels quals ja estan en perill greu d'extinció, amb conseqüències catastròfiques
La plataforma VAP ofereix l’oportunitat de comparar estructures anatòmiques de diferents espècies de simis
Un projecte de divulgació mostra les similituds anatòmiques entre simis i humans
The Visible Ape Project inclou reconstruccions 3D interactives d’última generació
El fruit de la palma què és fa servir per elaborar l'oli de palma
La producció d’oli de palma posa en perill els primats de l’Àfrica
Els plans d'expansió dels cultius d'aquest producte amenaça les àrees on viuen aquests animals que, sovint, ja es troben amenaçats per altres factors
L’ocàs dels orangutans
Aquest diumenge se celebra el Dia Mundial d'aquest gran simi, un dels més amenaçats del món. La caça furtiva i la destrucció dels seus hàbitats n'estan disminuïnt molt ràpidament les poblacions
Un ximpanzé ferit
Els ximpanzés intenten curar els seus amics, un possible senyal d’empatia
S'ha observat que agafen insectes i els apliquen a les ferides, com si fossin una medicina

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa