MonPlaneta
Descobreixen el moment en què les formigues van conquerir el món

En un article publicat a ‘Evolution Letters’, un equip de científica afirma que ha descobert en quin moment les formigues van conquerir el món. Segons expliquen, fa uns 60 milions d’anys, van seguir les plantes amb flor quan van sortir dels boscos i, des d’aleshores, han evolucionat amb elles, diversificant-se i convertint-se en l’espècie omnipresent i adaptada a pràcticament qualsevol tipus d’entorn que són a dia d’avui.

Una família numerosíssima i present a tot arreu

Al nostre planeta hi ha més de 14.000 espècies de formigues i són presents arreu menys a l’Antàrtida. De fet, es calcula que en qualsevol moment hi ha uns 20.000 bilions d’exemplars vius. El que no se sabia fins ara, però, era com havien evolucionat d’aquesta manera, fent-se amb pràcticament tot el món. Ara, una combinació del registre fòssil, anàlisis d’ADN i dades de la preferència d’hàbitats de les espècies modernes ha permès veure com les formiues i les plantes duen molt de temps evolucionant plegades a partir del que, sembla, era una primera espècie avantpassada.

La formiga parasitada per un fong | Universitat Estatal d'Oregon
La formigues atrapades en ambre han ajudat a reconstruir el seu arbre genealògic i la seva evolució | Universitat Estatal d’Oregon

Els investigadors van comparar el clima dels hàbitats de 1.400 espècies de formigues i van combinar-lo amb una reconstrucció del seu arbre genealògic, basant-se tant en la informació genètica com en restes fòssils conservades en ambre. Alguns dels seus comportaments, com on construeixen els nius i els hàbitats on viuen, semblen molt compartits en totes les diverses línies evolutives en què s’han separat, cosa que ha permès fer-se una idea de com vivien les seves avantpassades i treure conclusions interessants.

La conquesta del món

Pel que sembla, fa 60 milions d’anys, les formigues vivien principalment als boscos i feien els nius sota terra. En aquell moment, algunes plantes van evolucionar i van començar a evaporar aigua a través de les fulles, fent augmentar molt la humitat i convertint aquells entorns en molt més semblants a les selves tropicals. En resposta a això, algunes formigues van començar a instal·lar-se als arbres, com també van fer algunes granotes i serps, per exemple.

La formiga agulla asiàtica és una espècie que pot dur molts problemes si es propaga per Europa | iNaturalist
Les formigues s’han escampat per tot el món i s’han adaptat a climes i circumstàncies molt diferents | iNaturalist

Alhora, algunes plantes amb flor dels boscos van començar a escampar-se cap a l’exterior, a regions més àrides, i a adaptar-se a aquelles condicions. Segons sembla, hi ha formigues que les van seguir, ja que les proveïen d’aliment. Alhora, algunes plantes van fer-se més atractives per a les formigues, fent que aquestes les ajudessin a escampar el pol·len.

Així doncs, totes dues famílies van desenvolupar una mena d’evolució paral·lela, ajudant-se l’una a l’altra. I així, a mesura que les plantes amb flor s’escampaven per tot el món, les formigues anaven darrere seu, colonitzant tot el planeta i contribuïnt a crear ecosistemes nous que han perdurat fins el dia d’avui.

Més notícies
Les formigues depenen de la temperatura de l'entorn i, si puja massa, poden acabar morint sense intentar canviar d'hàbitat | Rawpixel
Les formigues no estan responent al canvi climàtic i podrien extingir-se
El seu comportament no varia tot i l'augment de les temperatures i això les pot fer desaparèixer
Les formigues fan servir una secreció de les pupes per alimentar tant les adultes com les larves | Daniel Kronauer
Les pupes de formiga segreguen ‘llet’ que alimenta la resta de la colònia
Mentre passen de larva a l'estadi adult, produeixen una substància molt nutritiva per a les seves companyes
Harpegnathos saltator | Wikimedia Commons
Les formigues que lluiten per la corona
No només celebren "torneigs" per escollir la nova reina sinó que durant aquest procés, el cervell se'ls encongeix i després torna a créixer
Els tèrmits de la fusta poden tenir un impacte més que considerable en l'escalfament global | Okinawa Institute of Science and Technology
Els tèrmits acceleraran el canvi climàtic propagant-se i menjant més arbres
Una recerca amb participació catalana revela que aquests insectes augmentaran l'alliberament de metà i CO2

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa