MonPlaneta
Les formigues no estan responent al canvi climàtic i podrien extingir-se
  • CA

Les formigues podrien no estar responent al canvi climàtic i això les podria dur a l’extinció. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors de la Universitat Estatal de Carolina del Nord (Estats Units) en un article publicat a ‘Journal of Animal Ecology’ que apunta que el seu comportament no està variant tot i l’augment de les temperatures i que això les podria fer desaparèixer.

Animals que no autoregulen la temperatura

Les formigues són animals ectoterms, és a dir, que la seva temperatura corporal depèn de l’entorn. Tot i que estan sotmesos a temperatures molt diferents, normalment prefereixen viure en llocs una mica per sota de la que es coneix com a temperatura òptima de funcionament, la que els permetria tenir les funcions vitals al màxim rendiment. Si l’entorn és més càlid, hi ha el perill que surtin del rang en què poden funcionar i, per tant, morin.

Les formigues fan servir una secreció de les pupes per alimentar tant les adultes com les larves | Daniel Kronauer
Moltes colònies de formigues són en indrets més càlids del que els convindria | Daniel Kronauer

Si bé en altres espècies s’ha estudiat, el comportament dels insectes ectoterms en un món cada cop més càlid és força desconegut. És per això que aquests investigadors van analitzar i fer experiments amb cinc espècies de formiga de Carolina del Nord, nesurant la temperatura de l’aire als indrets on les van recollir per trobar microhàbitats òptims, la temperatura corporal de les formigues i fent proves al laboratori.

Resultats preocupants

Els resultats indiquen que les formigues del laboratori tenien preferències diferents pel que fa a la temperatura però que, al camp, eren actives als seus climes preferits només una mica més del que es podria esperar si fos casualitat. De fet, la majoria eren en indrets més càlids del que els tocaria, cosa que apunta que o bé no s’adonen de l’augment de les temperatures o bé no s’hi poden adaptar.

Així, per exemple, s’ha vist formigues obreres en situacions incòmodes anant a buscar menjar a llocs massa càlids per a elles, tot i que no se sap si la disponibilitat d’aliment compensava els inconvenients o si simplement s’estaven sacrificant per la colònia. En qualsevol cas, és molt possible que arreu del món les formigues cada cop tinguin una temperatura corporal més alta a causa de l’escalfament global i que, si tot continua igual, la seva incapacitat de canviar les pot dur a la mort.

Més notícies
Hi ha formigues arreu del món, i el número total pot ser molt més gros del que es pensava fins ara | Rawpixel
Calculen quantes formigues hi ha al món
Segons un estudi recent, els humans convivim amb 20.000 bilions d'aquests insectes
Harpegnathos saltator | Wikimedia Commons
Les formigues que lluiten per la corona
No només celebren "torneigs" per escollir la nova reina sinó que durant aquest procés, el cervell se'ls encongeix i després torna a créixer
Formiga morta a una fulla amb el seu ocupant, Cordyceps unilateralis, creixent del seu interior
Control mental assassí: Cordyceps unilateralis
"Aquest matí, la nostra formiga assistirà al hackeig del seu programa genètic i no podrà evitar-ho."
Aquest fong parasita un dels fongs paràsits més coneguts del món | Joao Araujo
Troben paràsits que habiten dins dels fongs que ‘zombifiquen’ les formigues
Els 'Ophiocordyceps' tenen un enemic mortal desconegut fins ara

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa