MonPlaneta
Les formigues no estan responent al canvi climàtic i podrien extingir-se

Les formigues podrien no estar responent al canvi climàtic i això les podria dur a l’extinció. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors de la Universitat Estatal de Carolina del Nord (Estats Units) en un article publicat a ‘Journal of Animal Ecology’ que apunta que el seu comportament no està variant tot i l’augment de les temperatures i que això les podria fer desaparèixer.

Animals que no autoregulen la temperatura

Les formigues són animals ectoterms, és a dir, que la seva temperatura corporal depèn de l’entorn. Tot i que estan sotmesos a temperatures molt diferents, normalment prefereixen viure en llocs una mica per sota de la que es coneix com a temperatura òptima de funcionament, la que els permetria tenir les funcions vitals al màxim rendiment. Si l’entorn és més càlid, hi ha el perill que surtin del rang en què poden funcionar i, per tant, morin.

Les formigues fan servir una secreció de les pupes per alimentar tant les adultes com les larves | Daniel Kronauer
Moltes colònies de formigues són en indrets més càlids del que els convindria | Daniel Kronauer

Si bé en altres espècies s’ha estudiat, el comportament dels insectes ectoterms en un món cada cop més càlid és força desconegut. És per això que aquests investigadors van analitzar i fer experiments amb cinc espècies de formiga de Carolina del Nord, nesurant la temperatura de l’aire als indrets on les van recollir per trobar microhàbitats òptims, la temperatura corporal de les formigues i fent proves al laboratori.

Resultats preocupants

Els resultats indiquen que les formigues del laboratori tenien preferències diferents pel que fa a la temperatura però que, al camp, eren actives als seus climes preferits només una mica més del que es podria esperar si fos casualitat. De fet, la majoria eren en indrets més càlids del que els tocaria, cosa que apunta que o bé no s’adonen de l’augment de les temperatures o bé no s’hi poden adaptar.

Així, per exemple, s’ha vist formigues obreres en situacions incòmodes anant a buscar menjar a llocs massa càlids per a elles, tot i que no se sap si la disponibilitat d’aliment compensava els inconvenients o si simplement s’estaven sacrificant per la colònia. En qualsevol cas, és molt possible que arreu del món les formigues cada cop tinguin una temperatura corporal més alta a causa de l’escalfament global i que, si tot continua igual, la seva incapacitat de canviar les pot dur a la mort.

Més notícies
Hi ha formigues arreu del món, i el número total pot ser molt més gros del que es pensava fins ara | Rawpixel

Calculen quantes formigues hi ha al món

Segons un estudi recent, els humans convivim amb 20.000 bilions d'aquests insectes
:  - Mobile
Harpegnathos saltator | Wikimedia Commons

Les formigues que lluiten per la corona

No només celebren "torneigs" per escollir la nova reina sinó que durant aquest procés, el cervell se'ls encongeix i després torna a créixer
:  - Mobile
Formiga morta a una fulla amb el seu ocupant, Cordyceps unilateralis, creixent del seu interior

Control mental assassí: Cordyceps unilateralis

"Aquest matí, la nostra formiga assistirà al hackeig del seu programa genètic i no podrà evitar-ho."
:  - Mobile
Aquest fong parasita un dels fongs paràsits més coneguts del món | Joao Araujo

Troben paràsits que habiten dins dels fongs que ‘zombifiquen’ les formigues

Els 'Ophiocordyceps' tenen un enemic mortal desconegut fins ara
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa