MonPlaneta
Les pupes de formiga segreguen ‘llet’ que alimenta la resta de la colònia

Les formigues, quan passen pel seu estadi de pupa, segreguen una mena de ‘llet’ molt nutritiva que serveix per alimentar la resta de la colònia. Aquest descobriment, presentat en un article a la revista ‘Nature’, demostra que mentre passen de l’etapa larvària a l’estadi adult aquests insectes no estan tan inactius com semblen sinó que continuen fent una contribució important per a les seves companyes.

Les larves acabades de néixer, de fet, necessiten aquesta ‘llet’ per sobreviure, tant com els mamífers acabats de néixer. Les formigues adultes, a més, també en consumeixen: si no se’l mengen, s’acumula al voltant de les pupes i pot ser infectat per fongs que, al final, acaben matant-les.

Les pupes són molt més útils del que semblaven

Així doncs, aquest aliment té una funció importantíssima per a la colònia i, a més, uneix tots els estadis de l’evolució d’aquests insectes, que formen un superorganisme que treballa com un de sol. Les pupes, per tant, considerades pràcticament inútils perquè no es mouen, resulta que tenen un paper molt important en el funcionament de les colònies, i el realment sorprenent és que els científics no se n’hagin adonat fins ara.

Les pupes excreten aquesta 'llet', restes del seu cos larvari | Nature
Les pupes excreten aquesta ‘llet’, restes del seu cos larvari | Nature

Els investigadors van descobrir-ho osbervant formigues de l’espècie Ooceraea biroi. Són una espècie sense reina i que es reprodueix per partenogènesi, de manera que els científics van separar-les per etapes vitals per mirar de veure què permetia cohesionar les colònies. En fer-ho, es van adonar que les pupes, sense més larves ni adultes al voltant, produïen gotes d’un fluid i que, si s’acumulava, podia arribar a ofegar-les. Si es retirava, en canvi, podien viure.

Un aliment que arriba a tota la colònia

Quan van veure això, els investigadors van injectar un tint blau a les pupes d’una colònia per veure on anava a parar aquest líquid. Així van veure com els adults se n’alimentaven i, a més, també transportaven les larves fins a les pupes perquè ho fessin. Alhora que netejaven les pupes, doncs, les formigues adultes s’alimentaven tant elles com a les larves.

Les anàlisis del fluid van revelar que conté 185 proteïnes específiques a més de més d’un centenar de metabòlits com ara aminoàcids, sucres i vitamines. El seu origen, sembla, són fluids de la muda, que es formen quan les larves s’alliberen de la seva cutícula externa per convertir-se en pupes. Així, el seu cos és reciclat pel bé de la colònia.

Un tret que podria haver marcat la sociabilitat de les formigues

En investigar com de comú era aquest procés, es van adonar que n’hi havia exemples a cadascuna de les cinc subfamílies més grosses de formigues i que, per tant, podia haver tingut un paper important en el desenvolupament de les seves estructures socials. Probablement, de fet, aquest tret va aparèixer poc abans que les formigues esdevinguessin eusocials.

Ara els científics volen estudiar com afecta aquesta ‘llet’ tant els adults com les larves pel que fa al seu comportament i a la seva fisiologia. Potser, creuen, l’evolució d’una larva cap a una obrera o una reina depèn, en part, de l’accés que tenen a aquest aliment. A més, també seria possible que aquestes secrecions servissin per transmetre els bacteris intestinals que ajuden les formigues a digerir el menjar.

Més notícies
Hi ha formigues arreu del món, i el número total pot ser molt més gros del que es pensava fins ara | Rawpixel

Calculen quantes formigues hi ha al món

Segons un estudi recent, els humans convivim amb 20.000 bilions d'aquests insectes
:  - Mobile
La formiga agulla asiàtica és una espècie que pot dur molts problemes si es propaga per Europa | iNaturalist

Detectada a Europa una formiga invasora depredadora i verinosa

Gran preocupació per les altres formigues i també pels humans, ja que pot provocar reaccions al·lèrgiques greus
:  - Mobile
La formiga parasitada per un fong | Universitat Estatal d'Oregon

Troben l’exemple més antic d’un fong parasitant una formiga

El bolet que sortia del seu interior també ha permès identificar un nou gènere i una nova espècie
:  - Mobile
Els escarabats de l'ambrosia tenen un paper actiu alhora de fer créixer els fongs de què s'alimenten | Gernot Kunz / Universitat de Friburg

Els escarabats de l’ambrosia practiquen l’agricultura

Demostren per primer cop que la relació entre aquests insectes i els fongs és més que mutualisme
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa