MonPlaneta
Els tèrmits acceleraran el canvi climàtic propagant-se i menjant més arbres
  • CA

Els tèrmits acceleraran el canvi climàtic propagant-se per tot el món i consumint cada cop més fusta. Aquesta és la conclusió a què ha arribat una recerca amb participació catalana, que ha revelat que aquests insectes augmentaran les emissions de metà i CO2 de la descomposició de la fusta morta. Publicat a la revista ‘Science’, aquest treball ha estat elaborat per un equip internacional amb experts, entre d’altres, del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Universitat de Lleida, el CREAF i Agrotecnio.

Els tèrmits es propaguen amb la temperatura

A dia d’avui els tèrmits poden colonitzar un terç de la superfície terrestre però, amb les previsions actuals d’escalfament global, podrien passar d’ocupar uns 39 milions de km2 a 45 milions de km2. Segons el catedràtic de la UdL i investigador de la unitat mixta CTFC-Agrotecnio, José Antonio Bonet, això voldria dir que, “amb estimacions moderades”, a mitjans d’aquest segle podriem veure com s’expandeixen a regions subtropicals, un augment del 14% de la superfície amb una alta activitat d’aquests insectes.

Els kalotermítids són una família d'insectes molts dels quals són considerats plagues pels humans | Okinawa Institute of Science and Technology
Amb la calor, els tèrmits mengen més i emeten més carboni i metà | Okinawa Institute of Science and Technology

Emeten tres cops més carboni que els microbis

Segon ha comprovat l’equip, cada augment de 10ºC en la temperatura fa que els tèrmits incrementin la descomposició de fusta 6,8 vegades. Això té implicacions molt importants en el cicle del carboni, ja que aquests insectes són encara més sensibles a la temperatura que els microbid i els fongs descomponedors, els altres implicats en l’eliminació de fusta morta. Les seves emissions de carboni durant la descomposició, a més, són “tres vegades majors a la dels microbis”, explica Víctor Resco de Dios, professor de la UdL i coordinador de la unitat CTFC-Agrotecnio, cosa que “no tenen en compte els models climàtics actuals”.

“L’impacte dels tèrmits podria ser enorme”

El professor Josep Peñuelas, del CREAF-CSIC, apunta que amb la pujada de les temperatures, els tèrmits “mengen molt més” i alliberen més carboni de la fusta en forma de metà i diòxid de carboni. “Així doncs”, conclou, “l’impacte dels tèrmits al planeta podria ser enorme”. Els boscos del món contenen uns 676.000 milions de tones de biomassa i la fusta morta és un gran magatzem de carboni. Així doncs, la sensibilitat de tèrmits i fongs a la temperatura i les precipitacions jugarà un paper clau en l’equilibri dels ecosistemes terrestres, que determinarà si s’emmagatzema o s’allibera a mesura que s’escalfa la Terra.

Aquesta és la primera anàlisi a escala mundial de la capacitat de resposta de tèrmits que s’alimenten de fusta i dels fongs descomposadors als canvis en el clima, replicant un mateix experiment a 133 indrets de sis continents.

Més notícies
L'entomòleg Eli Wyman amb l'abella gegant de Wallace que van trobar a Indonèsia
L’abella més gran del món, que es creia extingida, vista per primer cop des de 1981
El descobriment s'ha fet a Indonèsia, on es va localitzar una femella de l'espècie que va ser documentada i tornada a alliberar
Emissions de metà en una explotació de gas | Carbon Mapper
Troben com eliminar el segon major contribuent a l’escalfament global
Un nou catalitzador pot evitar les emissions de metà del transport i altres activitats
Hi ha formigues arreu del món, i el número total pot ser molt més gros del que es pensava fins ara | Rawpixel
Calculen quantes formigues hi ha al món
Segons un estudi recent, els humans convivim amb 20.000 bilions d'aquests insectes
Llacs de termokarst al Canadà
L’escalfament global més enllà de les emissions humanes
La pujada de les temperatures que hem provocat està posant en marxa processos naturals que han alterat enormement el clima del planeta al llarg de la seva història

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa