MonPlaneta
Descobreixen unes formigues que es fan les mortes davant dels depredadors

Un equip d’investigadors de la Universitat del Sud d’Austràlia ha descobert una colònia sencera de formigues fent-se les mortes. Aquest comportament, que es creu que és la primera vegada que s’observa, ha estat recollit en un article a ‘CSIRO’ i es creu que és un mecanisme per defensar-se dels depredadors.

Un descobriment casual

Aquests insectes han estat observats a l’illa del Cangur, a Austràlia i pertanyen a l’espècie Polyrhachis femorata, que mai no havia estat trobada al sud del país. El descobriment va ser casual, mentre els investigadors revisaven nius de ratpenats i pòssums pigmeus. De cop, van veure una colònia de formigues que semblaven mortes fins que, de sobte, una es va moure.

Les formigues van deixar el que estaven fent per fingir que havien mort | Universitat del Sud d'Austràlia
Les formigues van deixar el que estaven fent per fingir que havien mort | Universitat del Sud d’Austràlia

Tota una colònia immòbil

Els investigadors creuen que aquest comportament és una estratègia defensiva per evitar perills, i van quedar molt sorpresos en obrir una de les capses-niu que havien col·locat a l’illa i hi van trobar tota una colònia de formigues immòbils. Aquest comportament, fins ara, s’havia vist en comptades espècies de formigues i en individus o classes concretes, mai en tota una població.

Una oportunitat d’estudiar les formigues

Les capses-niu, en endavant, podrien ser una gran oportunitat per estudiar aquest comportament, que interessa a molts científics que tenen el comportament animal com a camp d’estudi i especialment per conèixer millor aquesta espècie de formiga, relativament desconeguda si la comparem amb moltíssimes altres tant d’Austràlia com d’arreu del món.

En aquest cas, és una espècie arbòria i que es considera tímida, de manera que poder-la observar d’aquesta manera pot ser una ajuda molt important. Les formigues, al cap i a la fi, són una part crucial dels ecosistemes i, per tant, tot el que se’n pugui descobrir suposa augmentar el coneixement sobre el món que ens envolta i els mecanismes que el fan funcionar i el regulen.

Més notícies
Hi ha formigues arreu del món, i el número total pot ser molt més gros del que es pensava fins ara | Rawpixel

Descobreixen el moment en què les formigues van conquerir el món

Sembla que van seguir les plantes amb flor quan van sortir dels boscos i han evolucionat amb elles des d'aleshores
:  - Mobile
Les formigues depenen de la temperatura de l'entorn i, si puja massa, poden acabar morint sense intentar canviar d'hàbitat | Rawpixel

Les formigues no estan responent al canvi climàtic i podrien extingir-se

El seu comportament no varia tot i l'augment de les temperatures i això les pot fer desaparèixer
:  - Mobile
Harpegnathos saltator | Wikimedia Commons

Les formigues que lluiten per la corona

No només celebren "torneigs" per escollir la nova reina sinó que durant aquest procés, el cervell se'ls encongeix i després torna a créixer
:  - Mobile
Les formigues fan servir una secreció de les pupes per alimentar tant les adultes com les larves | Daniel Kronauer

Les pupes de formiga segreguen ‘llet’ que alimenta la resta de la colònia

Mentre passen de larva a l'estadi adult, produeixen una substància molt nutritiva per a les seves companyes
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa