Un equip d’investigadors de la Universitat del Sud d’Austràlia ha descobert una colònia sencera de formigues fent-se les mortes. Aquest comportament, que es creu que és la primera vegada que s’observa, ha estat recollit en un article a ‘CSIRO’ i es creu que és un mecanisme per defensar-se dels depredadors.
Un descobriment casual
Aquests insectes han estat observats a l’illa del Cangur, a Austràlia i pertanyen a l’espècie Polyrhachis femorata, que mai no havia estat trobada al sud del país. El descobriment va ser casual, mentre els investigadors revisaven nius de ratpenats i pòssums pigmeus. De cop, van veure una colònia de formigues que semblaven mortes fins que, de sobte, una es va moure.

Tota una colònia immòbil
Els investigadors creuen que aquest comportament és una estratègia defensiva per evitar perills, i van quedar molt sorpresos en obrir una de les capses-niu que havien col·locat a l’illa i hi van trobar tota una colònia de formigues immòbils. Aquest comportament, fins ara, s’havia vist en comptades espècies de formigues i en individus o classes concretes, mai en tota una població.
Una oportunitat d’estudiar les formigues
Les capses-niu, en endavant, podrien ser una gran oportunitat per estudiar aquest comportament, que interessa a molts científics que tenen el comportament animal com a camp d’estudi i especialment per conèixer millor aquesta espècie de formiga, relativament desconeguda si la comparem amb moltíssimes altres tant d’Austràlia com d’arreu del món.
En aquest cas, és una espècie arbòria i que es considera tímida, de manera que poder-la observar d’aquesta manera pot ser una ajuda molt important. Les formigues, al cap i a la fi, són una part crucial dels ecosistemes i, per tant, tot el que se’n pugui descobrir suposa augmentar el coneixement sobre el món que ens envolta i els mecanismes que el fan funcionar i el regulen.