MonPlaneta
Les eines de pedra van ser inventades fa gairebé 3 milions d’anys

El descobriment de 330 eines de pedra complexes de fa gairebé 3 milions d’anys a Kenya ha refutat la idea, àmpliament acceptada, que els homínids del gènere ‘Homo’ van ser els primers a fer-les servir. En un article publicat a ‘Science’, un equip d’investigadors descriu aquestes eines, datades en 2,9 milions d’anys. Van ser trobades acompanyades de les restes d’hipopòtams que havien estat escorxats amb elles i també de dues dents que revelen quina espècie es va avançar als ‘Homo’ en el desenvolupament d’aquesta tecnologia: el Paranthropus.

Els humans tenim una dependència única de la tecnologia

Si bé és cert que hi ha espècies de primats que fan servir eines com a ajuda, els humans tenim una dependència de la tecnologia que ens fa únics. Els seus orígens, però, són molt menys coneguts. Les eines de pedra més antigues tenen 3,3 milions d’anys i també van ser trobades a Kenya, però són molt més simples, com les que fan servir altres primats, que no les construeixen sinó que treballen amb el que troben.

Una eina com aquesta podia donar un avantatge enorme a qui la feia servir | Homa Peninsula Paleoanthropology Project
Una eina com aquesta podia donar un avantatge enorme a qui la feia servir | Homa Peninsula Paleoanthropology Project

Eines fabricades, no pas trobades

Les eines produïdes de manera sistemàtica són un canvi molt important perquè devien permetre als Parantrhropus tallar la pell gruixuda dels hipopòtams, tallar trossos de carn i trencar els ossos mer menjar-ne el moll, a més de triturar plantes per fer més fàcil menjar-les. Les eines acabades de descobrir, doncs, es podrien considerar el ‘kit’ de processament d’aliments més antic que s’ha trobat mai. Una caixa d’eines que va canviar completament el curs de l’evolució dels homínids.

Una pista important sobre l’origen de l’aprenentatge social

En el moment en què es van fabricar aquestes eines, a les actuals Kenya i Etiopia hi vivien tres espècies relacionades però molt diferents: els Paranthropus, l’Australopithecus afarensis (l’espècie de la famosa Lucy) i l’Homo habilis. No obstant això, sembla que els primers ja posseïen aquesta tecnologia, i això fa repensar quina era la seva capacitat cognitiva i, també, en quin moment va aparèixer l’aprenentatge social entre els nostres avantpassats. Aquesta habilitat comuna vol dir, molt probablement, es va originar abans que les línies evolutives se separessin.

Un dels orangutans fent servir les eines | PLOS ONE
Els orangutans, una espècie més llunyana, també pot fer servir eines | PLOS ONE

Una prova del processament de grans animals

Pel que fa als hipopòtams escorxats, d’altra banda, també és la prova més antiga que els avantpassats dels humans podien procesar i alimentar-se d’animals tan grossos. És altament improbable, però, que fossin capaços de caçar-los, i per tant devien alimentar-se d’animals que havien mort per altres causes. Això, però, els va permetre tenir accés a grans quantitats de proteïnes i greix, una ajuda importantíssima per a la supervivència.

Més notícies
Restes d'una supernova

Una supernova podria haver causat l’evolució dels homínids fins als humans actuals

Un bombardeig d'energia còsmica que va començar fa 8 milions d'anys podria haver posat en marxa una cadena d'esdeveniments que va provocar l'inici del bipedisme
:  - Mobile
Reproducció d'una femella adulta d'Homo erectus

Una nena gegantina, el fòssil d’homínid més antic de l’Orient Mitjà

Té 1,5 milions d'anys i indica que l'expansió fora d'Àfrica podria haver estat en onades migratòries
:  - Mobile
Reconstrucció facial d'un mascle d'Australopithecus afarensis al Museu Smithsonian de Washington (EEUU)

L’impacte dels humans en la natura va començar fa milions d’anys

Fins i tot abans de l'aparició de l'Homo sapiens sapiens, els nostres avantpassats, com els australopitecs, ja havien començat a provocar extincions als hàbitats on vivien
:  - Mobile
El jaciment de Sterkfontein, a Sud-àfrica, és un dels més importants del món pel que fa a l'estudi de l'evolució humana | South African Tourism

La datació d’uns fòssils d’australopitec sacseja la història de l’evolució

Les restes han resultat tenir un milió d'anys més del que es creia fins ara
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa