Un equip d’arqueòlegs ha descobert a la Xina les restes d’un vàter amb cadena de fa 2.400 anys. Aquest artefacte, el més antic que s’ha trobat mai, ha estat presentat a través dels mitjans estatals xinesos com una mostra dels grans avenços a què havia arribat aquella civilització en un moment tan remot de la història.
Situat a l’interior del palau i amb el pou a l’exterior
La troballa es va fer l’estiu passat enmig de les ruïnes d’un antic palau del jaciment de Yueyang, a la ciutat de Xi’an, antiga capital del país. Segons sembla, es van descobrir fragments del lavabo i també d’un tub de descàrrega. Un exemple molt concret de les condicions luxoses i alhora tecnològicament avançades en què vivia l’elit governant de l’època. Pel que afirmen els mitjans xinesos, es creu que el vàter era a l’interior del palau i que un tub conduïa a un pou extern on queien l’orina i els excrements.

Un sistema molt avançat però sense mecanitzar
Per la seva antiguitat, es pensa que aquest vàter havia estat emprat per oficials d’alt rang del Període dels Regnes Combatents (475-221 a.C.) i de principis de la dinastia Han (206 a.C. – 220 d.C.). Tot i que el sistema no estava mecanitzat, com els vàters amb cisterna i cadena que coneixem, devia funcionar d’una manera semblant a com ho fem a dia d’avui quan ens tallen l’aigua: després de fer-lo servir, un servent devia abocar aigua per fer córrer les deposicions cap al pou.
En qualsevol cas, i en comparació amb altres civilitzacions contemporànies, això és una mostra de la gran importància que tenia la higiene i dels grans esforços que feien en aquest sentit. De fet, fins ara, es creia que el primer vàter d’aquesta mena havia estat inventat a l’Anglaterra del segle XVI per a la reina Elisabet I.