MonPlaneta
Uns físics investiguen com crear l’urinari perfecte perquè no esquitxi
  • CA

Un equip de físics ha investigat quina és la manera de crear l’urinari perfecte per tal que no esquitxi. La seva recerca, que van presentar aquest dimarts a una trobada de la Divisió de Mecànica de Fluids de la Societat Americana de Física, els ha dut a crear-ne un que està inspirat en la natura i que, segons afirmen, evita aquesta situació tan molesta i desagradable.

Els urinaris públics podrien ser una font perfecta d'orina que es podria processar fàcilment i reutilitzar com a fertilitzant | Daniel Lobo - Meón (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)
Els urinaris sovint esquitxen, una situació desagradable | Daniel Lobo – Meón (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)

Un problema d’angle

El secret, segons afirmen, és assegurar-se que el raig d’orina impacta a la porcellana de l’urinari a un angle baix, independentment d’on s’apunti. Si l’angle és prou petit, no hi ha esquitxos. En experiments en mecànica de fluids fets amb diversos tipus d’urinaris, els investigadors van determinar que hi havia una quantitat notable d’esquitxos que, en una situació real, haurien anat a parar a terra o, encara pitjor, als peus i els pantalons de la persona que urinava.

Cercant el disseny perfecte

Així doncs, els investigadors han mirat de determinar quin és l’angle crític a partir del qual quan un fluix impacta a la superfície, no esquitxa i, a partir d’aquí, han dissenyat el que creuen que és l’urinari perfecte. Es tracta d’un urinari amb una forma curiosa, alt i estret i amb una superfície interior corba, inspirada en la geometria de les closques dels nautilus. Així, expliquen, l’orina flueix suaument per tota la superfície i fins el desguàs, sense esquitxar en cap moment.

Les closques dels nautilus van inspirar el disseny de l'urinari perfecte | Domini Públic
Les closques dels nautilus van inspirar el disseny de l’urinari perfecte | Domini Públic

En repetir els mateixos experiments, van tornar a ruixar el seu urinari però, en aquest cas, no van trobar ni una sola gota a terra, senyal que complia la missió per a què havia estat dissenyat. Així doncs, i un cop la ciència sembla que ha posat remei a aquesta molèstia tan antiga, qui sap si, d’aquí a pocs anys, els urinaris que coneixem actualment hauran desaparegut, substituïts per aquest nou disseny.

Més notícies
Que hi hagi homes que es fan monjos i no mantenen relacions sexuals mai més sembla, d'entrada, una pràctica que va en contra de les nostres pulsions naturals | Domini Públic
Els sorprenents avantatges evolutius del celibat
Un estudi analitza les conseqüències d'entrar en una comunitat monàstica i renunciar al sexe
Les lesions del futbol femení poden tenir a veure amb la manca d'un equipament fet per a les necessitats de les dones | Steffen Prößdorf (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
L’equipament dissenyat per a homes posa en risc les futbolistes
Les botes i les pilotes no estan fetes per a elles i fan més fàcil que es lesionin
Els 32ns Ig Nobel han premiat les investigacions més sorprenents del darrer any | Improbable Research
Concedeixen l’Ig Nobel a un estudi sobre la millor manera de girar un pom
Aquests premis es concedeixen cada any als les recerques més sorprenents i absurdes
Els microrobots són una tecnologia en auge i amb cada vegada més aplicacions
Dissenyen un exèrcit de microrobots per rentar-nos les dents
Aquest avenç sorprenent podria ajudar especialment les persones que tenen dificultats per fer-ho soles

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa