MonPlaneta
Observen com el contingut del vàter salta de la tassa quan tirem la cadena
  • CA

Un equip d’investigadors ha volgut observar què passa amb el contingut de la tassa del vàter quan tirem la cadena. Els resultats d’aquest experiment, publicats a la revista ‘Scientific Reports’, no només són sorprenents sinó que poden tenir implicacions importants en com comprenem tant la dispersió de les toxines com dels patògens i, per tant, el contagi de malalties, especialment als lavabos públics.

Una prova senzilla amb resultats sorprenents

La prova que van dur a terme els científica va ser molt senzilla: van col·locar un làser de manera que projectés llum verda sobre una tassa de vàter sense tapa. Així, quan tiressin la cadena, si en sortia cap partícula es faria visible en forma de punts verds. Per poder-ho registrar, van posar una càmera al lloc adient i van tirar la cadena.

El resultat els va sorprendre enormement: una pila de partícules van sortir disparades en direcció al sostre i van quedar surant a l’aire. Un efecte inesperat i que és molt més perillós que repugnant: al cap i a la fi, a més d’orina i excrements, aquestes partícules poden fer volar patògens que poden arribar fins al nostre organisme. Si més no, com era el cas d’aquest experiment, en el cas dels vàters sense tapa i sense cisterna, molt habituals en llocs públics.

Un fet que caldria tenir molt en compte

Així doncs, és un factor que caldria tenir en compte als indrets que disposen de vàters d’aquest tipus i mirar, en la mesura del possible, de posar-hi remei. Posar tapa als vàters per poder-la baixar abans de tirar la cadena no ho seria, però: segons els investigadors, això només afegiria una superfície que caldria tocar forçosament, augmentant el risc de transmissió fecal-oral.

En qualsevol cas, i davant d’aquests resultats, sembla més que recomanable millorar la ventilació dels lavabos públics i fins i tot fer servir sistemes de desinfecció com ara raigs ultraviolats o precipitadors electrostàtics, que alliberen una càrrega elèctrica que retira les partícules. Sigui com sigui, és una d’aquelles coses que costa oblidar un cop s’ha vist.

Més notícies
Després de diverses proves, el segon urinari per la dreta va ser considerat el millor disseny anti-esquitxos | Universitat de Waterloo
Uns físics investiguen com crear l’urinari perfecte perquè no esquitxi
Un filtre d'aire | Domini Públic
Demostren l’efectivitat d’un filtre per eliminar patògens de l’aire
És barat, portàtil i serveix per al SARS-CoV-2, entre d'altres
Detall d'una màquina de desenvolupament làser
Un làser pot matar superbacteris, espores i altres patògens
Podria servir per desinfectar ferides i altres aplicacions mèdiques
Aquest nou material podria canviar completament la seguretat als hospitals davant dels patògens | Queen's University Belfast
Creen un plàstic que s’autoesterilitza per eliminar virus i bacteris
Aquest material podria ajudar moltíssim a prevenir la propagació de malalties a hospitals i llars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa