MonPlaneta
Troben les restes d’un rèptil marí el doble de gros que una orca

Un descobriment casual ha permès a un equip d’investigadors identificar les restes d’un rèptil marí que era el doble de gros que una orca i que va viure a l’actual Anglaterra fa 152 milions d’anys. Tal com explica un estudi publicat a la revista ‘Proceedings of the Geologists’ Association’, es tracta d’un pliosaure, un animal enorme de finals del període Juràssic i la mida del qual s’ha pogut calcular gràcies al descobriment d’unes vèrtebres gegantines.

Unes vèrtebres de 27 centímetres d’amplada

Aquests fòssils van ser trobats per casualitat en un calaix de l’Abingdon County Hall Museu, a Oxfordshire. Primer només es va troba una vèrtebra i, poc després, es va saber que n’hi havia dues més. Amb una amplada de gairebé 27 centímetres, una llargada de més 10 centímetres i un gruix de 22 centímetres, era més que evident que havien de ser d’un animal molt i molt gros, i les comparacions amb altres espècies de mitjans del Juràssic i principis del Cretaci apunten clarament que era o bé un pliosaure o bé una espècie molt semblant però que encara no ha estat descrita.

Els ictiosaures eren uns rèptils marins enormes de què sabem relativament poca cosa | Peter Montgomery / Flickr
Els ictiosaures eren uns rèptils marins enormes de què sabem relativament poca cosa | Peter Montgomery / Flickr

Uns grans depredadors marins

Els pliosaures eren un grup de rèptils marins carnívors que destacaven per tenir uns caps enormes, un coll curt i un cos estilitzat i amb forma de pera. Com a membres de l’ordre ‘Plesiosauria’, eren semblants als plesiosaures, però era justament la mida del cap i del coll el que els distingia dels seus parents que, a dia d’avui, probablement són més coneguts.

Com a depredadors eren terribles, amb unes dents d’una mida comparable a les dels tiranosaures però amb una mossegada encara més potent. Segons els escàners topogràfics de les vèrtebres trobades, a més, les restes pertanyien a un animal que podria haver crescut fins a medir, aproximadament, entre 10 i 14,5 metres de llargada.

Nova informació sobre la cadena tròfica del Juràssic

Aquest estudi, doncs, aporta més informació i dades rellevants sobre el que devia ser el cim de la cadena alimentària dels mars del Juràssic, alimentant-se d’ictiosaures, plesiosaures i qui sap si també cocodrils marins, que podia arribar a partir per la meitat gràcies a la potència de la seva mossegada. De fet, entre totes les restes de rèptils marins que s’ha trobat al llarg dels anys, se n’han detectat forces que tenen marques de mossegades que, probablement, són de pliosaure.

Més notícies
Representació del nou ictiosaure descobert a Colòmbia | Dirley Cortés / Universitat McGill

Descobreixen un rèptil prehistòric amb forma de peix espasa

Se n'ha trobat un crani d'un metre de llarg i és un dels ictiosaures més tardans que s'ha documentat mai
:  - Mobile
El descobriment d'un dinosaure molt similar als ànecs i els corbs marins pot ser una petita revolució en l'estudi d'aquests animals | Yusik Choi

Descobreixen un dinosaure molt semblant als ànecs moderns

Sembla que era un depredador adaptat a viure a l'aigua, contradient la creença que tots eren terrestres
:  - Mobile
Els ictiosaures eren uns rèptils marins enormes de què sabem relativament poca cosa | Peter Montgomery / Flickr

Descoberts els fòssils d’un dels animals més grossos que ha existit mai

Tot i que vivia al mar, les restes han estat trobades als Alps Suïssos, a més de 2.800 metres d'alçada
:  - Mobile
El fòssil d'ictiosaure descobert a Rutland | Anglian Waters

Descobreixen un ictiosaure gegantí al Regne Unit

És el més gran que s'ha trobat mai al país i els paleontòlegs en destaquen la importància
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa