MonPlaneta
Descobreixen un dinosaure molt semblant als ànecs moderns
  • CA

El descobriment d’un dinosaure molt semblant als ànecs moderns ha sorprès enormement els paleontòlegs de tot el món. En un article publicat a ‘Communicaions Biology’, s’inclou la descripció d’un animal les restes del qual han estat descoberts a Mongòlia i que, pel que sembla, era un depredador adaptat a la vida a l’aigua. Això, que contradiu la creença que tots els dinosaures eren terrestres, el convertiria en el primer membre no-aviari d’aquest superordre amb un cos comparable al dels ocells aquàtics actuals.

Vivia en aigües poc profundes i menjava peixos petits

Segons explica l’article, el Natovenator polydontus, com ha estat batejat l’animal, era petit com els ànecs que coneixem i probablement feia servir les potes per nedar. A més, pel que s’ha pogut deduïr de les restes fòssils, devia viure en aigües poc profundes i s’alimentava de peixos petits. Tot i que no és el primer cop que se sospita que un dinosaure no-aviari era aquàtic –va passar amb l’espinosaure i, fins i tot, amb un parent proper del Natovenator–, aquesta és la primera vegada que es pot afirmar amb certesa.

Corb marí emplomallat adult aturat a la Llumanera, Cap Norfeu | Jordi Bermejo
El ‘Natovenator’ devia ser força semblant als corbs marins actuals | Jordi Bermejo

A mig camí entre un rèptil aquàtic i un corb marí

Els investigadors van analitzar un esquelet ben preservat que es remunta al Cretaci Superior, fa entre 66 i 100 milions d’anys. Si bé el crani, dents, coll i extremitats eren semblants als del Halszkaraptor, el parent de qui ja s’havia sospitat, les costelles del Natovenator fan pensar que tenia un cos estilitzat com els dels ànes actuals, amb una caixa toràcica plana i comprimida semblant a la dels rèptils aquàtics.

La semblança d’aquest animal amb un ànec o fins i tot amb un corb marí és un exemple claríssim del que s’anomena ‘evolució convergent’, que succeeix quan animals molt diferents evolucionen, cadascú pel seu compte, fins a acabar tenint trets molt semblants o fins i tot un pla corporal similar.

Més notícies
El 'Brasilodon quadrangularis' ha estat identificat com a mamífer gràcies a les dents | Journal of Anatomy
Identifiquen el mamífer més antic que es coneix
Tenia un aspecte semblant al d'una musaranya i va viure fa 225 milions d'anys
Aquests petits animals terrestres van acabar evolucionant fins a esdevenir pterodàctils, segons un equip d'investigadors | GABRIEL UGUETO
Identifiquen un petit dinosaure corredor com a avantpassat del pterodàctil
La nova anàlisi d'uns fòssils trobats a Escòcia fa un segle dóna resultats sorprenents
Descobreixen un nadó dinosaure fossilitzat dins de l’ou
Les restes demostren perfectament les semblances amb els seus descendents, els ocells
El 'Transylvanosaurus' era un dinosaure que destacava per la seva mida petita i per tenir un cap pla i molt ample | Felix Augustin / Peter Nickolaus / Dylan Bastiaans
Descobreixen un dinosaure amb el cap pla en una antiga illa plena d’animals nans
L'efecte de la insularitat es nota en totes les restes fòssils d'aquell temps

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa