MonPlaneta
Troben les restes plenes de tresors d’un naufragi del segle XVII

Les restes d’un vaixell enfonsat al segle XVII a les costes de Texel (Països Baixos), l’illa més grossa del mar del Nord, han resultat anar plenes de tresors. Segons han informat els investigadors del Museu Kaap Skil, el conegut com a Naufragi de Palmwood conté, entre molts objectes preciosos, un vestit de noces de plata, que és exposat al museu com a part d’una col·lecció molt especial de béns trobats entre el que quedava del vaixell.

Un vaixell que no ha pogut ser identificat

La nau, pel que sembla, es va enfonsar pels volts de 1660, i durant quatre segles no se’n va saber res més. El 2010, però, quan del vaixell en sí ja no en quedava pràcticament res, van començar a aparèixer cofres que, quatre anys més tard, van poder ser recuperats i duts a la superfície.

El vestit té una sanefa de cors brodada amb fil de plata | Museu Kaap Skil
El vestit té una sanefa de cors brodada amb fil de plata | Museu Kaap Skil

Per bé que el vaixell mercant continua sense haver estat identificat, el seu contingut ha esdevingut famós perquè hi ha objectes molt exclusius, com ara roba, estris de plata, llibres enquadernats en pell… tota una mostra de les propietats de les classes altes de l’època. Els més espectaculars de tots ells són, molt probablement, els vestits, entre els quals hi ha el vestit de plata, probablement de noces, i un altre de seda. Aquesta troballa, a més, és especialment sorprenent perquè hi ha molt poca roba del segle XVII que hagi arribar fins els nostres dies, especialment en un entorn, el mar, on normalment la tela es descomposa molt ràpidament.

Un descobriment molt especial

Tot plegat fa que aquest naufragi contingui alguns dels descobriments històrics més especials que s’han fet, especialment al mar del Nord. De vestits com aquests, de fet, podria ser que no n’hi hagués cap més enlloc del món. Sorprenentment, un cop netejats per eliminar la sal, no van fer falta gaires tasques de manteniment més. Per exposar-los al museu, però, han estat poats en compartiments amb nitrogen a pressió per tal que l’oxigen no n’acceleri el deteriorament.

Entre les restes hi havia les d'un llibre enquadernat amb pell i amb l'escut de la casa reial d'Estuard | Museu Kaap Skil
Entre les restes hi havia les d’un llibre enquadernat amb pell i amb l’escut de la casa reial d’Estuard | Museu Kaap Skil

A més d’aquests vestits, el mateix cofre contenia mitges de seda, un vestit, un cosset vermell i un joc d’estris de bany de dona. Les talles de la roba, però, són molt diferents, de manera que és possible que fossin propietat d’una mateixa família que viatjava plegada. Pel que fa als altres cofres, hi havia llibres enquadernats en pell, un dels quals duu l’escut de la família reial angloescocesa dels Estuard. Segons sembla, són les restes d’una biblioteca molt exclusiva i molt rara que es va enfonsar amb el vaixell.

Pel que fa a la identitat de la nau en sí, les restes de fusta de palmera del que n’havia estat la coberta fan pensar que era de molt bona construcció. El nom però, és desconegut, com també ho són els propietaris de tots aquests ‘objectes perduts’. No obstant això, són una bona finestra a com era la vida de les capes més altes de la societat europea del segle XVII.

Més notícies
L'USS Samuel B Roberts en el moment de ser descobert al fons del mar | CALADAN OCEANIC/EYOS EXPEDTIONS
Descobert el naufragi a més profunditat del món
El destructor Samuel B Roberts, enfonsat pels japonesos el 1944, és a gairebé 7.000 metres sota el mar
Es considera que la història del Santo Cristo de Burgos va servir d'inspiració per a 'Els Goonies' | Amblin Entertainment
Descobertes restes del naufragi que va inspirar ‘Els Goonies’
La troballa del Santo Cristo de Burgos s'ha fet a la costa d'Astoria, Oregon
D'ençà que es va enfonsar, l'Endurance ha format part dels grans misteris d'una època heroica | FMHT
Troben el vaixell d’Ernest Shackleton, enfonsat a l’Antàrtida el 1915
L'Endurance, protagonista d'una aventura llegendària, ha estat localitzat en perfecte estat 3.000 metres sota l'aigua
El Titanic ha estat gravat amb la resolució més alta disponible | OceanGate
Graven per primera vegada el Titanic en resolució 8K
Unes noves imatges obtingudes aquest any mostren les restes del vaixell com no s'havien vist mai

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa