MonPlaneta
Troben el vaixell d’Ernest Shackleton, enfonsat a l’Antàrtida el 1915

El vaixell ‘Endurance’, que es va enfonsar el 1915 durant la famosa Expedició Transantàrtica, encapçalada per l’explorador Ernest Shackleton, ha estat localitzat en un estat de conservació increïble a 3.000 sota l’aigua, al fons del mar de Weddell. Els vídeos que s’han fet públics fins ara mostren que la nau està gairebé igual que quan el gel la va esclafar i la va enviar a les profunditats fa 107 anys, obligant Shackleton i els seus companys a tornar a la civilització en una odissea que s’ha convertit en una de les darreres llegendes de l’era dels exploradors.

La culminació de dècades de recerca

El projecte que ha localitzat les restes, organitzat pel Falklands Maritime Heritage Trust, no és ni de bon tros el primer que intenta trobar-lo. El trencagels sud-africà Agulhas II i els submergibles per control remot que duia a bord, però, seran recordats com els que finalment han trobat un vaixell enfonsat que ha estat l’objectiu de dotzenes d’exploradors submarins durant dècades i dècades, en unes condicions de gel, fred i vent que feien que, durant molts anys, s’hagués considerat un somni impossible.

L'Endurance durant l'Expedició Imperial Transantàrtica, el 1915 | Wikimedia Commons
L’Endurance durant l’Expedició Imperial Transantàrtica, el 1915 | Wikimedia Commons

Finalment, però, després de més de dues setmanes pentinant la zona del fons del mar de Weddell on es creia que havia anat a parar l’Endurance, un dels submarins va localitzar les restes del vaixell dissabte passat, just quan es feien 100 anys del funeral d’Ernest Shackleton a l’illa de Geòrgia del Sud. Des d’aleshores, el naufragi, que el Tractat Antàrtic considera un monument i que per tant no es pot tocar, ha estat gravat i fotografiat per poder mostrar-lo a tot el món.

L'Endurance enmig del glaç del mar de Weddell  | James Francis Hurley
L’Endurance enmig del glaç del mar de Weddell | James Francis Hurley

Les restes llegendàries d’una era oblidada

Les imatges mostren que, excepte alguns desperfectes esperables, com el trencament dels màstils, l’Endurance fa el mateix aspecte que quan se’n va fer la darrera fotografia, el 1915, poc abans que s’enfonsés. A més, és clar, també hi ha uns quants organismes marins que han triat el vaixell com la seva nova llar, però cap que li hagi causat danys greus.

Una de les darreres fotografies de l'Endurance abans d'enfonsar-se  | James Francis Hurley
Una de les darreres fotografies de l’Endurance abans d’enfonsar-se | James Francis Hurley

L’enfonsament de l’Endurance es va produir durant l’Expedició Imperial Transantàrtica, que volia aconseguir creuar el continent a peu per primera vegada. El vaixell, però, va quedar atrapat a la capa de gel que cobreix el mar de Weddell i, lentament, va anar sent esclafat fins que es va enfonsar. Shackleton i els seus companys van recuperar tot el que podien dur al damunt abans no s’enfonsés i després, a peu i en un petit bot salvavides, van fer un recorregut de més de 1.000 quilòmetres per tornar a la civilització que es va convertir en tota una llegenda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa