MonPlaneta
Descobert el naufragi a més profunditat del món
  • CA

Un equip d’exploradors liderats pel milionari i aventurer nord-americà Victor Vescovo ha anunciat el descobriment del naufragi a més profunditat del món. Es tracta de l’USS Samuel B Roberts, un destructor de la Marina dels Estats Units, que va ser enfonsat per l’Armada Imperial Japonesa al mar de les Filipines l’octubre de 1944 i que es troba a 6.895 metres sota el mar.

El Samuel B Roberts abans d'enfonsar-se | Marina dels Estats Units
El Samuel B Roberts abans d’enfonsar-se | Marina dels Estats Units

Les restes d’una acció heroica

Segons explica la cadena britànica BBC, citant el mateix Vescovo, les restes van ser descobertes gràcies al seu submergible a gran profunditat, malmès durant la batalla però força ben conservat després. El Samuel B Roberts és cèlebre per les seves darreres accions, en què va contenir diversos vaixells japonesos tot i la inferioritat numèrica i de potència de foc abans d’enfonsar-se. Dels seus 224 tripulants, en van morir 89, mentre que els supervivents van passar 50 hores en bots salvavides fins que van ser rescatats.

Les imatges obtingudes per Vescovo i els seus companys permeten veure els efectes de la darrera batalla del Samuel B Roberts. El buc està ben conservat, així com les seves armes i els tubs de submarins, i es poden observar tant els forats dels projectils japonesos i un gran impacte a la popa. Enmig d’aquestes circumstàncies, i enfrontat a creuers pesants, el vaixell va disparar fins que es va quedar sense munició i, després, va començar a disparar projectils de fum i d’il·luminació per intentar causar incendis als seus enemics fins que es va enfonsar.

Els tubs de torpedes del Samuel B Roberts | CALADAN OCEANIC/EYOS EXPEDTIONS
Els tubs de torpedes del Samuel B Roberts | CALADAN OCEANIC/EYOS EXPEDTIONS

Encara queden dos vaixells per localitzar

Un cop es va submergir, el vaixell va anar a parar al fons del mar, no a un dels indrets més profunds però sí a més profunditat que la majoria del fons marí, el 98% del qual es troba a menys de 6.000 metres. Tot i això, encara queden dos vaixells enfonsats durant la mateixa batalla que no s’han trobat mai, i que podria ser que es trobessin a encara més profunditat. Vescovo, però, que va ser la primera persona a arribar als punts més profunds dels tots els oceans de la Terra, vol continuar buscant.

Més notícies
L'enfonsament del Gloucester va ser una tragèdia i podria haver marcat la història del Regne Unit
Descobreixen les restes d’un dels vaixells més famosos del segle XVII
Es tracta del HMS Gloucester, enfonsat quan duia a bord el darrer monarca catòlic de les Illes Britàniques
Les àmfores escampades pel fons del mar
Descobreixen un dels naufragis romans més grans que s’ha trobat mai al Mediterrani
Enfonsat fa uns 2.000 anys, ha estat localitzat a l'oest de les costes gregues i era ple d'àmfores, indicant que era una nau comercial
D'ençà que es va enfonsar, l'Endurance ha format part dels grans misteris d'una època heroica | FMHT
Troben el vaixell d’Ernest Shackleton, enfonsat a l’Antàrtida el 1915
L'Endurance, protagonista d'una aventura llegendària, ha estat localitzat en perfecte estat 3.000 metres sota l'aigua
Un arqueòleg inspecciona les restes del vaixell 'La Unión', a Mèxic
Identifiquen les restes del primer vaixell d’esclaus maies de què es té coneixement
La troballa, feta a la costa mexicana, demostra que l'esclavitud va continuar de manera il·legal al país després que fos abolida el 1829

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa