MonPlaneta
Troben les restes d’un home sotmès a cirurgia cerebral a l’Edat del Bronze

Un equip d’arqueòlegs ha descobert les restes d’un home que va viure a l’actual Israel al segle XV a.C., en plena Edat del Bronze, i que havia estat sotmès a una trepanació, una tècnica de cirurgia cerebral. En un article publicat a la revista ‘PLOS ONE’, els investigadors detallen que sembla que l’home, que va ser enterrat juntament amb el seu germà, pertanyia a la classe alta i que l’operació va tenir lloc poc abans de la seva mort.

Una operació practicada des de fa milers d’anys

El descobriment va sorprendre els arqueòlegs, que consideren que és l’exemple de trepanació més antic que s’ha trobat a l’Orient Mitjà. Aquesta operació, consistent a fer un forat al crani, és una de les operacions de cirurgia cerebral més antigues que es coneixen, i n’hi ha exemples de fa milers d’anys.

En aquest cas, es va practicar a un home que va viure a la ciutat de Tel Megiddo. Germà gran de l’altre cadàver trobat a la mateixa tomba, tenia entre 20 i 40 anys quan se li va practicar l’operació, retirant el cuir cabellut abans de fer un forat de forma quadrada de 3 centímetres de costat a l’os frontal del crani. Curiosament, els trossos d’os que se li van treure també eren presents a la tomba.

L'anàlisi de les restes ha permès identificar clarament el forat que es va fer al crani del gran dels dos germans, sotmès a una trepanació | Megiddo Expedition
L’anàlisi de les restes ha permès identificar clarament el forat que es va fer al crani del gran dels dos germans, sotmès a una trepanació | Megiddo Expedition

La ciutat d’Harmagedon

La ciutat de Tel Megiddo (Harmagedon) és on, segons l’Apocalipsi, es produirà la batalla final entre Satanàs, els dimonis i els reis de la Terra contra Déu i les seves legions angèliques. Fa 4.000 anys era part d’una ruta molt important que connectava Egipte, Síria, Mesopotàmia i Anatòlia, on hi havia alguns de les principals civilitzacions del moment. La ciutat controlava part d’aquesta ruta i, per tant, era un indret ric i amb un gran intercanvi cultural. És per això que la seva història lliga no només amb la Bíblia i el poble jueu sinó també amb la història d’Egipte, i Assíria, entre d’altres.

Dos germans malalts que van viure força temps

Pel que fa als dos germans, el descobriment de la tomba al costat d’un antic palau, juntament amb restes de possessions valuoses, fa pensar que eran membres de l’alta societat. També ho fa pensar el fet que visquessin tant de temps tenint en compte que els seus ossos tenen marques de lesions compatibles amb malalties debilitants cròniques, un fet impossible si haguessin hagut de treballar per viure.

El germà petit va morir al voltant dels 20 anys, probablement de tuberculosi o lepra, mentre que el germà gran va viure fins més tard. De fet, es pensa que tots dos tenien lepra, en el que seria un dels casos més antics registrats de la malaltia. No se sap, però, per quina raó se li va practicar la trepanació. Probablement, tenint en compte els problemes de salut que patia, en un intent de millorar el seu estat cap al final de la seva vida. Malauradament, va morir dies o hores després de la intervenció.

Més notícies
Les excavacions han permès rescatar aquesta barca, enterrada durant milers d'anys a la riba de l'Èufrates | Institut Arqueològic Alemany
Descoberta una barca que solcava els canals de la primera ciutat del món
Es calcula que té uns 4.000 anys d'antiguitat i que va ser construida poc després de l'època del mític Gilgameix
El Llibre dels Morts és el més conegut de tots els textos egipcis
Descobreixen una còpia completa del ‘Llibre dels Morts’ de l’Antic Egipte
És la primera vegada que es troba un document com aquest en un segle
Aquest objecte, tan quotidià fins i tot a dia d'avui, ha resultat contenir la frase en escriptura alfabètica més antiga que es coneix | Dafna Gazit / Autoritat d'Antiguitats d'Israel
Descobreixen una pinta per als polls de 3.700 anys d’antiguitat
Duu la frase més antiga que s'ha trobat mai en un sistema d'escriptura alfabètic
Aquest vàter amb cadena de 2.400 anys trobat a la Xina és el més antic que s'ha trobat mai | Xinhua
Un vàter amb cadena de fa 2.400 anys podria ser el més antic del món
Ha estat descobert a la Xina i mostra com d'avançada havia estat aquella civilització

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa