MonPlaneta
Descobreixen una pinta per als polls de 3.700 anys d’antiguitat

Un article publicat a la revista ‘Jerusalem Journal of Archaeology’ presenta el descobriment de la frase més antiga que s’ha trobat mai que estigui escrita en un sistema d’escriptura alfabètic. Es tracta, curiosament, d’una inscripció de set paraules en una pinta per als polls de 3.700 anys d’antiguitat que demana que l’objecte serveixi per eliminar els paràsits. El text està escrit en alfabet protosinaític, el més antic que es coneix i que és avantpassat de l’alfabet fenici, d’on alhora deriva, entre d’altres, l’alfabet llatí.

Un salt respecte els pictogrames dels sumeris i els egipcis

El primer sistema d’escriptura va ser inventat fa 5.000 anys pels sumeris, que vivien a Mesopotàmia, a l’actual Irak. Conegut com a cuneïforme, consistia en centenars de pictogrames per representar paraules, idees i sons, com els jeroglífics egipcis. Els cananeus, en canvi, van ser els primers a fer servir lletres per representar sons, simplificant l’escriptura en un salt enorme per estendre la capacitat de llegir i escirure.

Les inscripcions són molt petites però han pogut ser llegides | Daniel Vainstub / Universitat Ben Gurion
Les inscripcions són molt petites però han pogut ser llegides | Daniel Vainstub / Universitat Ben Gurion

La inscripció remet a un problema encara habitual

Tot i que fins ara s’havien trobat algunes lletres en aquest alfabet en fragments de ceràmica i puntes de fletxa, mai no s’havia descobert una frase sencera. En aquest cas és una petició: “Que aquesta banya elimini els polls dels cabells i de la barba”. No és, per tant, un dels textos administratius o inscripcions reials a què estem acostumats quan parlem de l’època dels antics imperis de l’Orient Mitjà, sinó d’una persona amb un problema que encara és corrent a dia d’avui.

La pinta ha estat trobada en un jaciment cananeu | Emil Aladjem / Autoritat Israeliana d'Antiguitats
La pinta ha estat trobada en un jaciment cananeu | Emil Aladjem / Autoritat Israeliana d’Antiguitats

Un descobriment casual

La pinta va ser trobada l’any 2016 en un jaciment anomenat Laquix, corresponent a una antiga ciutat-estat cananea del segon mil·lenni abans de Crist. És molt semblant a les que es fan servir a dia d’avui per eliminar els polls, però feta amb un ullal d’elefant, amb 14 pues fines per eliminar els polls i els seus ous i sis més per desfer els nusos dels cabells. Amb una mida de 3,5 centímetres per 2,5 centímetres, podia guardar-se discretament a la butxaca.

Les inscripcions que contenia no van ser detectades fins l’any 2021 mentre s’estudiaven les restes de polls que hi havia enganxades. Quan es van examinar, es van poder distingir 17 lletres que formen 7 paraules, amb una petició perquè la pinta servís per eliminar un problema que ha conviscut amb els humans des de la seva aparició perquè, com es va descobrir fa uns mesos, la relació entre aquests paràsits i els mamífers va començar fa moltíssim temps, fins i tot abans de l’extinció dels dinosaures.

Més notícies
Les excavacions a l'embassament de Mossul han permès descobrir una ciutat de l'Imperi Mittani, molt poc conegut | Universitat de Friburg

La sequera permet excavar una ciutat de fa 3.400 anys al Kurdistan iraquià

Podria ser la ciutat de Zakhiku, del misteriós Imperi Mittani
:  - Mobile
La ciutat de Lagash, a Sumèria, era una de les primeres que va existir al món | Lagash Archaeological Project

Descobreixen que una antiga ciutat sumèria es trobava entre aiguamolls

Les imatges captades amb drons revelen que l'urbs era molt diferent de com s'havia imaginat fins ara
:  - Mobile
La destrucció de Jerusalem i del Primer Temple per part dels babilonis és un dels fets més destacats de l'Antic Testament

Un estudi verifica els relats bíblics de les guerres de l’Orient Mitjà

Un treball internacional troba indicis magnètics dels fets narrats a l'Antic Testament
:  - Mobile
L'antiga megalòpoli descoberta a Israel

Descobreixen les restes d’una ciutat immensa de fa 5.000 anys a Israel

El jaciment, entre Tel Aviv i Haifa, ocupa una superfície d'aproximadament 65 hectàrees i conté una població anterior de 7.000 anys d'antiguitat
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa