MonPlaneta
Descobreixen una còpia completa del ‘Llibre dels Morts’ de l’Antic Egipte
  • CA

Un equip d’arqueòlegs ha descobert una còpia completa del rotlle de papir més famós de l’Antic Egipte: el ‘Llibre dels Morts’. Segons informa el diari ‘Egypt Independent’, és la primera vegada en un segle que es troba un document com aquests, tal com va explicar Mostafa Waziri, el secretari general del Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte.

Cada còpia d’aques llibre és única

La troballa es va fer l’any passat a la necròpoli de Saqqara, a prop del Caire, la capital del país. Anomenat “el papir Waziri”, està sent traduint a l’àrab en aquests moments. Gràcies a això, es podrà veure quines diferències hi ha amb les altres còpies completes o fragmentades, ja que al llarg dels segles es van produir un gran número de versions, cadascuna d’elles única.

Cada exemplar del Llibre dels Morts és diferent perquè està adaptat a la persona a qui havia d'acompanyar a l'Inframon
Cada exemplar del Llibre dels Morts és diferent perquè està adaptat a la persona a qui havia d’acompanyar a l’Inframon

Això és perquè, com que sovint s’adaptaven als desitjos o les necessitats dels faraons o els membres importants de la societat que s’enterraven, els conjurs i altres parts del text canviaven. Els ‘Llibres dels Morts’, al cap i a la fi, eren col·leccions de textos funeraris i conjurs que havien d’ajudar els acabats de morir a fer el viatge cap a l’Inframon.

Un camí ple de perills cap a l’altra vida

Aquest camí tenia diversos passos importants i molt coneguts, com ara la ‘Pesada del Cor’, en què el déu Anubis condueix el mort davant d’Osiris perquè comprovi, posant el seu cor en una balança, si són dignes de passar a l’altra vida. A més d’aquest conjur, fins ara se n’ha descobert 191 més, entre els quals n’hi ha que serveixen per protegir contra els enemics o contra la pèrdua del cor i fins i tot un que suplica a aquest organ que no traeixi el seu propietari mentint en presència d’Osiris.

Alguns dels sacròfags pintats que han estat trobats fa poc a Saqqara | Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte
Alguns dels sacròfags pintats que han estat trobats fa poc a Saqqara | Ministeri de Turisme i Antiguitats d’Egipte

Un dels grans jaciments de l’Antic Egipte

El lloc on ha estat descobert aquest papir, la necròpoli de Saqqara, era el ‘cementiri’ de l’antiga capital egípcia de Memfis i conté un gran número de tombes i també de piràmides, com ara la piràmide escalonada de Djoser, dissenyada i construïda pel seu ministre Imhotep. En aquest jaciment s’han trobat un número enorme de tombes, mòmies i objectes de tot tipus, alguns dels quals han permès conèixer moltíssimes més coses sobre com era la vida a l’Antic Egipte.

La nova còpia del Llibre dels Morts, serà, ben aviat, una de les grans atraccions del Gran Museu Egipci que, enguany, serà inaugurat a el Caire.

Més notícies
Pilars de la tomba de Ptahmes exposats al Museu d'Antiguitats de Leiden (Països Baixos)
Troben el formatge més antic que es coneix en una tomba egípcia de fa 3.300 anys
Ptahmes, governador de Memfis el segle XIII abans de Crist, va ser enterrat amb diverses àmfores que contenien, entre d'altres, derivats de la llet de vaca i de cabra o ovella
L’exposició explora la vida de sis persones que van viure a l’antic Egipte a través d’objectes procedents del Museu Britànic | CaixaForum
El Museu Britànic i el CaixaForum duen sis mòmies egípcies a Barcelona
L'exposició 'Mòmies d'Egipte: Redescobrint sis vides' explora qui eren i com vivien
Un dels cadells de lleó momificats trobats a Egipte
Descobertes a Egipte dotzenes d’animals momificats
Entre els exemplars trobats hi ha cadells de lleó, cocodrils, gats i cobres, a més d'estàtues d'altres espècies
La màscara d'or de Tutankhamon és una de les peces arqueològiques més conegudes del món | Museu Egipci del Caire
Esbrinen l’origen de la daga del faraó Tutankhamon
Mort el 1323 abans de Crist, està feta de ferro d'un meteorit i podria haver estat un regal d'un regne llunyà

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa