MonPlaneta
Troben les restes d’un gran rèptil marí amb les dents com tornavisos

Un equip d’investigadors ha trobat les restes d’un gran rèptil marí. Es tracta d’un mosasaure, un llangardaix de l’època dels dinosaures, que era el doble de gros que els dofins actuals i que tenia una característica que el distingeix de tots els altres membres del seu grup, tal com expliquen els seus descobridors en un article a la revista ‘Fossils’: unes dents que semblen tornavisos d’estrella.

Una evolució molt ràpida

Aquest animal, anomenat ‘Stelladens mysteriosus’ i trobat a l’actual Marroc, va viure a finals del Cretaci i va desaparèixer alhora que els dinosaures i la majoria d’animals de la Terra, fa 66 milions d’anys, però juntament amb altres rèptils marins mostra com, en el moment de l’extinció, estaven evolucionant molt ràpidament. Així és, probablement, com aquest mosasaure va acabar desenvolupant unes dents tan peculiars i que no s’assemblen a les de cap altre vertebrat.

La majoria d’aquests animals, més propers als dragons de Komodo, les iguanes i les serps que no pas als dinosaues amb qui convivien, tenien dues crestes tallants a les dents per tallar les seves preses. El ‘Stelladens’, en canvi, tenia entre quatre i sis fulles amb una forma semblant a la d’una estrella i que, per això, recorda els tornavisos.

Els investigadors miren d'imaginar-se per a quin tipus de dieta devie servir aquestes dents | Dr. Nick Longrich
Els investigadors miren d’imaginar-se per a quin tipus de dieta devie servir aquestes dents | Dr. Nick Longrich

El misteri de l’alimentació del ‘Stelladens’

Els investigadors creuen que aquestes dents apunten a una estratègia d’alimentació o a una dieta molt especialitzades, per bé que no se sap què menjaven. Això, a més, és molt difícil d’aventurar, precisament perquè no hi ha cap animal viu ni tampoc al registre fòssil que tingui unes dents semblants a les seves.

Per la seva mida i forma i per les marques del desgast, sembla que no menjaven preses toves, però les dents tampoc no eren prou fortes com per trencar les closques d’altres animals. Podria ser, doncs, que mengés animals petits i amb closques toves, com ara alguns crustacis o peios ossis, però és només una suposició.

Una zona amb una biodiversitat enorme

En qualsevol cas, el ‘Stelladens’, juntament amb altres animals descoberts a la mateixa zona del Marroc, indiquen que els mosasaures estaven evolucionant molt ràpidament i especialitzant-se molt just abans de desaparèixer. De fet, malgrat els anys que fa que s’excava, es continuen descobrint noves espècies molt curioses, cosa que indica que era un ecosistema enormement divers i que podrien passar dècades abans no s’acabin trobant tots els animals que l’integraven. Una mostra de la gran biodiversitat que s’havia desenvolupat just abans d’una de les extincions més terribles de la història de la Terra.

Més notícies
Representació del nou ictiosaure descobert a Colòmbia | Dirley Cortés / Universitat McGill
Descobreixen un rèptil prehistòric amb forma de peix espasa
Se n'ha trobat un crani d'un metre de llarg i és un dels ictiosaures més tardans que s'ha documentat mai
'La Cosa'
Resolen el misteri d’un ou fòssil gegant trobat a l’Antàrtida fa deu anys
Segons els científics, l'ou pertany a un rèptil marí gegantí de fa uns 68 milions d'anys
La reproducció d'un ictiosaure encarregada i elaborada a partir de l'estudi de la Universitat de Lund | Johan Joelsson / Lund University
Presenten la reproducció més fidel que s’ha fet mai d’un ictiosaure
Tot i la seva semblança amb els dofins moderns, aquests rèptils enormes van viure fa desenes de milions d'anys
El descobriment d'un dinosaure molt similar als ànecs i els corbs marins pot ser una petita revolució en l'estudi d'aquests animals | Yusik Choi
Descobreixen un dinosaure molt semblant als ànecs moderns
Sembla que era un depredador adaptat a viure a l'aigua, contradient la creença que tots eren terrestres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa